Marcel Ciolacu miniszterelnök 9000 eurós asztalterítők megvásárlásáért bírálta Klaus Iohannis államfőt

2024. szeptember 27. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnöki adminisztráció a közbeszerzések elektronikus rendszerében (SEAP) közzétett listája szerint 9.071 euróért vásároltak asztalterítőt. További 7 278 eurót költöttek az uszodai világítás és a szökőkút javítására, míg egy ajtó felújítása 13 800 euróba került. Ugyancsak az év elején a Cotroceni-palota székeit tisztították és kárpitozták ki, amiért 27 820 eurót fizettek ki. Ehhez jön még az a 7 millió lejes összeg, amelyet a román kormány hétfőn utalt ki az elnöki adminisztrációnak a költségvetés kiigazítására – derül ki a pénzügyminisztérium hivatalos honlapján közzétett dokumentumokból, amit az Adevărul szemlézett.

Marcel Ciolacu miniszterelnök ezzel összefüggésben bírálta a Klaus Iohannis román elnöki mandátumának utolsó évében történt kiadásokat. A miniszterelnök azt mondta, hogy „Asztalterítőnként is 9000 eurót adni? Ezt nehezen tudom elfogadni. Mindannyian felelősek vagyunk a kiadásainkért” – mondta Marcel Ciolacu.

Az antena3.ro-nak adott válaszában az elnöki adminisztráció azt mondta, hogy valójában 157 terítőről van szó, és különböző nemzetközi delegációk részvételével zajló rendezvények alkalmával szervezett protokolláris tevékenységekkel indokolták az asztali terítők nagymértékű elhasználódását. A többi kiadásról egy szót sem szóltak.

„Az Elnöki Adminisztráció összesen 157 asztalterítőt és asztalvédő huzatot vásárolt, összesen 45.359 lej értékben, áfa nélkül (288,91 lej/db átlagáron)” – áll az Elnöki Adminisztráció válaszában.

Klaus Iohannis államfő egyébként pénteken bejelentette, hogy végig viszi elnöki mandátumát és nem indul a decemberi parlamenti választásokon.

Iohannist már többször bírálták az évek az Elnöki Adminisztráció szükségtelen kiadásai miatt, amit az elnök egyre inkább igényel, legutóbb az ENSZ New York-i csúcstalálkozójára is egy luxus magánrepülőgéppel utazott.

Bár a Recorder 2023. novemberi riportja kiderítette, hogy Klaus Iohannis elnök külföldi útjai egymillió eurónál is többe kerülnek, megemlítve, hogy Iohannis volt az egyetlen az Európai Unióban, aki úgy döntött, hogy magánrepülővel utazik III. Károly király koronázására (85 ezer euró), Iohannis szokásán nem változtatott, így magángéppel utazott 2024 májusában és júliusában Washingtonba, augusztusában pedig Chișinăuba, de Dél-Koreába is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!