Iohannis nemcsak magának biztosítana szenátori helyet, közvetlen munkatársai számára is előnyös pozíciókat szeretne kicsikarni a liberálisoktól

2024. szeptember 24. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis, Románia leköszönő államfője a 2024-es parlamenti választásokra készülve nem csupán saját maga számára szeretne biztosítani helyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) listáin, hanem több közeli munkatársát is előkelő, biztos befutónak számító pozíciókba juttatná – írja a Digi 24 forrásokra hivatkozva.

Az egyik legkiemelkedőbb név, akit Iohannis bejuttatna a parlamentbe, Ligia Deca, a jelenlegi oktatási miniszter. Deca korábban elnöki tanácsadóként dolgozott a Cotroceni-palotában, és az államfő egyértelműen támogatná bejutását a képviselőházba. A Digi24 értesülései szerint Iohannis azt kérte a PNL vezetésétől, hogy Deca helyet kapjon a párt bukaresti listáján, ahol a liberálisok hagyományosan több biztos befutó hellyel rendelkeznek. Ez a lépés nem meglepő, mivel Deca az oktatás területén végzett munkája és az elnöki hivatalban betöltött szerepe révén szoros szövetségesévé vált Iohannisnak.

A második név, amelyet az államfő támogat, Diana Păun, aki jelenleg a közegészségügyért felelős tanácsadóként dolgozik az elnöki hivatalban. Păun hosszú évek óta Iohannis egyik legmegbízhatóbb munkatársa az egészségügyi politikák területén. A kiszivárgott hírek szerint Iohannis azt szeretné, hogy Păun a PNL listáján induljon, Iași vagy Dolj megyében, ahol az elnök komoly befolyással bír, és ahol a liberális párt jó eséllyel szerezhet képviselői helyeket.

Egy másik prominens személy, akit Iohannis szeretne parlamenti képviselőként látni, Cristina Trăilă, akinek jelenleg is képviselői mandátuma van. A PNL eredetileg nem szándékozta Trăilát befutó helyre jelölni Bukarestben, de Iohannis közbenjárására mégis felkerült a listára. Ez a döntés várhatóan vitákat generálhat a párton belül, mivel a jelöltlisták végső formáját a párt vezetősége hagyja jóvá, és nem mindenki támogatja Iohannis személyes jelöltjeit.

Iohannis további tervei közé tartozik, hogy közeli munkatársai közül Cosmin Marinescut, aki jelenleg az elnöki hivatalban gazdasági és szociálpolitikai tanácsadóként dolgozik, a Román Nemzeti Bank (BNR) alelnöki posztjára juttassa. Marinescu régóta az államfő közeli bizalmasa, és szakterülete révén fontos szerepet játszott az elnök gazdasági politikáinak kidolgozásában és megvalósításában. Az államfő célja, hogy hosszú távon biztosítsa embereinek pozícióit, és befolyását a gazdasági szektorban is megerősítse.

A fenti jelölések ellenére nem biztos, hogy Iohannis minden jelöltje felkerül a PNL végleges listáira. A jelenlegi információk alapján egyre mélyül a szakadék az államfő és a párt vezetősége között, különösen amiatt, hogy Iohannis új törvénymódosítást javasolt, amely lehetővé tenné számára, hogy a parlamenti választásokon szenátori mandátumért induljon anélkül, hogy lemondana elnöki tisztségéről. A módosítás célja, hogy Iohannis befolyásos szereplő maradhasson a román politikai életben a 2024-es elnöki mandátuma lejárta után is, és potenciálisan a PNL vezetőjévé válhasson.

A javasolt törvénymódosítás azonban egyelőre függőben van, miután a koalíciós partnerek, a szociáldemokraták jelezték, hogy nem fogják megszavazni. Számos alkotmányjogász és politikai szakértő, köztük volt alkotmánybírák, alkotmányellenesnek tartják, hogy egy hivatalban lévő elnök független jelöltként induljon egy párt listáján anélkül, hogy előbb lemondana tisztségéről. A liberálisok a tervezettel a BEC-hez fordultak „útmutatásért”.

A pártvezetés és az elnök közötti ellentétek kiéleződése miatt kérdéses, hogy az elnök által támogatott jelöltek valóban felkerülnek-e a PNL végleges választási listáira. Iohannis jelenleg az Egyesült Államokban, New Yorkban tartózkodik, ahol az ENSZ Közgyűlésének ülésein vesz részt, ám hazatérve valószínűleg komoly belpolitikai viták várnak rá. A PNL által benyújtott törvénymódosítás sorsa, valamint a jelöltlisták végső összeállítása meghatározó lesz az államfő jövőbeli politikai pályafutása szempontjából.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!