Ciolacu: Nincs szükség további jogszabályokra, hogy Klaus Iohannis államfő szenátornak indulhasson

2024. szeptember 21. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kormányfő nem hiszi, hogy további jogszabályokra lenne szükség ahhoz, hogy Klaus Iohannis államelnök indulhasson a parlamenti választásokon – írja az Agerpres. A Szociáldemokrata Párt államfőjelöltje Kolozsváron beszélt erről szombaton.

Ciolacutól arról kérdezték az újságírók, hogyan fog szavazni a PSD a parlamentben a liberálisok törvénytervezetéről, amely kimondja, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon.

A szociáldemokrata elnök azt válaszolta, hétfőn döntenek ez ügyben a párt vezetőségi ülésén, de hangsúlyozta, hogy a parlament törvényhozói tanácsának eddigi észrevételei alapján úgy tűnik, nincs szükség további jogszabályokra ahhoz, hogy az államelnök induljon a parlamenti választásokon, ha akar. Hozzátette: megbízták a párt szakértőit is, hogy elemezzék ezt a kérdést.

„Sajnálom a koalíciós kollégáimat, talán mélyebbre kellett volna ásniuk, vagy tanácsot kellett volna kérniük több szakértőtől, párton kívül. Ha a szakértőink következtetése megegyezik a törvényhozói tanács észrevételeivel, akkor meghozunk egy döntést. Ha nem, akkor más döntést hozunk” – szögezte le Marcel Ciolacu.

Ciucă nem hiszi, hogy előterjesztették volna a tervezet, ha nincs rá szükség

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă szombaton a Fehér megyei Kudzsiron már reagált is a PSD-s kollégája kijelentéseire. Elmondta, nem hiszi, hogy a Klaus Iohannis elnök indulását a parlamenti választásokon lehetővé tevő PNL-tervezetet előterjesztették volna, ha nem lett volna szükséges egy ilyen kiegészítő jogszabály, de ellenőrizni fogja ezt.

„Nem rendelkezem a szükséges szakértelemmel ezen a területen. Majd megbeszéljük ezt az ügyet a jogászainkkal, a szakembereinkkel, és utánanézünk, hogy valóban így van-e. Véleményem szerint nem terjesztették volna elő ezt a jogszabálytervezetet, ha nem lett volna rá szükség. De ellenőrizni fogjuk” – nyilatkozta Nicolae Ciucă.

Néhány napos szóbeszéd után szerdán jelentette be a PNL, hogy törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy Klaus Iohannis államfő hivatali idejének utolsó három hónapjában függetlenként jelöltethesse magát szenátornak a párt listáján. Nem példátlan Romániában, hogy az államelnöki mandátumának lejárta után is aktív politikus marad egy politikus. Ion Iliescu is vállalt szenátori tisztséget az elnöki mandátumának a 2004-es befejezése után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!