Gigi Becali megerősítette, képviselői mandátumért indul az AUR színeiben

2024. szeptember 23. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Miután erről George Simion már korábban is beszélt a sajtónak, most maga az érintett, Gigi Becali is bejelentette, hogy csatlakozott az AUR-hoz (Szövetség a Románok Egységéért), és képviselői mandátumért indul a december 1-jei parlamenti választásokon, írja a News.ro. A bukaresti FCSB fociklub tulajdonosa nemcsak jelöltként vesz részt a választásokon, hanem teljes mértékben támogatja George Simiont, az AUR vezetőjét a 2024-es elnökválasztási kampányában is.

Becali és Simion kapcsolata már jó ideje tart. Legutóbb együtt jelentek meg a Galați megyei Pechea községben, ahol segélyeket vittek az árvízkárosultaknak. Simion ezen a helyszínen bejelentette, hogy a párt ideiglenesen felfüggeszti kampánytevékenységét az árvízi helyreállítási munkálatok támogatása érdekében.

Érdekes adalék a történetükhöz, hogy 2024 elején, még az európai parlamenti választások előtt, Simion és Mihail Neamțu felkeresték Becalit, hogy pénzügyi támogatást kérjenek tőle a kampányukhoz. Konkrétan 500.000 euró kölcsönt kértek, ám Becali ezt elutasította. A döntését azzal indokolta, hogy a törvény nem engedélyezi az ilyen kölcsönöket, és miután börtönbüntetést kapott korábbi korrupciós ügyek miatt, nem akar kockáztatni. Becali akkor így fogalmazott: „Most már óvatos vagyok minden dologgal, miután börtönbe kerültem. Még ha akartam volna is segíteni, meg kell néznünk, hogy törvényes-e.”

Becali politikai karrierje enyhén szólva is ellentmondásos. 2004-ben ő lett az Új Generáció – Kereszténydemokrata Párt (Partidul Noua Generație – Creștin Democrat, PNG-CD) vezetője. Ebben az évben a párt elnökjelöltjeként indult a romániai elnökválasztáson, de mindössze 1,77%-ot (184.560 szavazatot) szerzett. Ez volt az első komolyabb politikai szerepvállalása, kampányában populista és nacionalista üzeneteket fogalmazott meg, erős vallási motívumokat használt. A párt azonban soha nem tudott jelentős politikai erőt felmutatni, mivel nem érte el a parlamenti küszöböt sem a 2008-as, sem a 2012-es parlamenti választásokon.

Az Ortodox Testvériség képviselőivel együtt tüntet Gigi Becali a Bukarest Pride útvonalán a rendezvény előtt egy nappal – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Az Ortodox Testvériség képviselőivel együtt tüntet Gigi Becali a Bukarest Pride útvonalán a rendezvény előtt egy nappal – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

2009-ben Becali szövetséget kötött Corneliu Vadim Tudor szélsőséges, nacionalista Nagy-Románia Pártjával (PRM), és az ő listájukon indult az Európai Parlamentbe. A szövetség révén sikeresen mandátumot szerzett, és tagja lett az Európai Parlamentnek. Azonban még 2009-ben, nem sokkal az EP választások után, bűnügyi eljárás indult ellene. 2012-ben a Nemzeti Liberális Párthoz csatlakozott, és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) listáján szerzett mandátumot a román parlamentben, a képviselőház tagjaként. A PNL-hez való csatlakozása meglepő volt, mivel a liberális párt vezetésében több politikus is ellenezte felvételét. Ennek ellenére Crin Antonescu, a PNL akkori elnöke támogatta őt, és Becali 65%-os eredménnyel meg is nyerte a választókörzetét. 2013-ban azonban elítélték korrupciós vádak miatt, és ezért kénytelen volt lemondani parlamenti mandátumáról.

2013 májusában három év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. Az ítélet hátterében több bűncselekmény állt, köztük egy hírhedt földcsereügylet, amely során Becali jelentős előnyt szerzett egy tranzakció révén a román hadsereggel. Az ügy lényege az volt, hogy Becali földterületeket cserélt a hadsereggel, ahol a területek valós értéke nagyban különbözött. Becali sokkal értékesebb területet szerzett Pipera környékén, míg a hadsereg egy kevésbé értékes területet kapott a cserébe.

Az ítélet egy másik bűncselekménnyel is összefüggött, amely során Becali emberei egy állítólag ellopott autó miatt elraboltak és bántalmaztak három férfit.

Becali 2015-ben szabadult a börtönből, jó magaviselet miatt, így büntetése nagyjából két évig tartott. A börtönévei alatt több nyilatkozatot tett arról, hogy megváltozott, és új, vallásos életet kezdett, de szabadulása után ismét aktív szereplője lett a közéletnek, különösen a futballklubja, az FCSB révén.

Mostani lépése, hogy csatlakozott az AUR-hoz és ismét képviselői mandátumért indul, egy újabb fejezetet nyit politikai karrierjében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!