Kalotaszegi mintát sajátított ki a Mango a legújabb kollekciójához

2024. szeptember 19. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Kalotaszegi mintát sajátított ki a Mango divatmárka a legújabb kollekciójához – hívta fel a figyelmet a La Blouse Roumaine. A bejegyzésük szerint a lóhereleveles párnaminta került (egészen minimálisan átdolgozva) a márka egyik hímzett dzsekijére.

Az oldal – amely korábban a Louis Vuitton divatház koppintására is felhívta a figyelmet – azt nehezményezi, hogy sehol sem említik meg, hogy „a dzsekin látható lenyűgöző hímzés az erdélyi Kalotaszeg néprajzi régió magyar közösségének gazdag hagyományaiban gyökerezik”, miközben azt odaírják, hogy „Barcelonában tervezték” és „Kínában gyártották”.

Forrás: Mango.com
Forrás: Mango.com

„Ennek az összetett mintának a kulturális eredete elismerést érdemel” – fogalmaznak.

A zakót az üzlet romániai kínálatában is meg lehet vásárolni, 449 lej az ára, míg Magyarországon 32 995 forintot kérnek érte.

A La Blouse Roumaine robbantott ki idén tavasszal egy másik hasonló botrányt, akkor a Louis Vuitton nyúlta le a Szeben-Hegyalja régióra jellemző női inget. Az ing – hivatkozás nélküli – megjelenése hatalmas felháborodást váltott ki, nemcsak az interneten volt visszhangja a koppintásnak, hanem a kulturális miniszter (és más politikusok) is léptek az ügyben.

Annak az lett a vége, hogy Louis Vuitton visszavonta az idei nyári kollekciójából a mintát felhasználó inget. A divatház pedig bocsánatot is kért a román államtól, ugyanakkor azt állította, hogy „nem szándékos” hibáról van szó. Emellett a kulturális minisztérium a Louis Vuittonnal partnerségben rendezvénysorozat szervezését is bejelentette a román női ing (ia) és a romániai kézművesség bemutatására.

2017-ben már volt egy hasonló eset. Akkor a Belényes környéki román népviselet egyik látványos darabját másolta le a Dior divatház anélkül, hogy bármilyen hivatkozást tett volna a motívumok eredetére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!