Ismét román népviseletet koppintott az egyik legnagyobb divatmárka

2024. június 3. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét román népviseletet koppintott az egyik legnagyobb divatmárka. Most a Louis Vuitton nyúlta le a Szeben-Hegyalja régióra jellemző női inget, hogy „sajátjaként” adja el. Korábban a Dior váltott ki felháborodást azzal, hogy a Belényes környéki román népviselet egyik látványos darabját úgy tette a kollekciója részévé, hogy nem említette, honnan merítette az inspirációt.

A Louis Vuitton néhány nappal ezelőtt osztott meg fotókat az idei LV By The Pool kollekciójáról, amelyben a Szeben-Hegyalja régió női népviseletére kísértetiesen hasonlító darab is szerepelt (illetve több olyan is volt, amelyhez ihletforrást jelentett).

Az eset nagy felháborodást váltott ki az internetezők között. A La Blouse Roumaine Facebook-oldal posztját, amelyben felhívta a figyelmet a lenyúlásra, már többezren megosztották, és a divatmárka oldalán is több elégedetlen komment van. Az oldal kezdeményezői azt kérik, hogy megosztással támogassák a Give Credit kampányukat, amellyel azt szeretnék elérni, ha a márka megemlítené a kulturális érték/örökség (a szövegben zestre, azaz hozomány szerepel) eredetét, és kérné az őrzőinek a beleegyezését.

Azt is szeretnék, ha a Louis Vuitton eltávolítaná a darabokat a kollekciójából, amíg nem kapja meg a régió közösségének a beleegyezését, és nem jelöli a népi motívumok eredetét.

A Give Credit kezdeményezés nem teljesen újdonság. 2017-ben már volt egy hasonló eset. Akkor a Belényes környéki román népviselet egyik látványos darabját másolta le az egyik kollekciójához a Dior divatház anélkül, hogy bármilyen hivatkozást tett volna a motívumok eredetére. Akkor is kérték, hogy jelöljék meg a forrást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!