A Transtelex is aláírta azt a nyílt levelet, amely Emilia Șercan újságíró ügyének független vizsgálatát kéri

2024. szeptember 16. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex is csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyben 37 román és nemzetközi szervezet, valamint számos román sajtóorgánum kéri az Emilia Șercan újságírót érintő büntetőügyek gyors és független kivizsgálását a román hatóságoktól. A levél felhívja a figyelmet arra, hogy több mint két év telt el azóta, hogy Șercan személyes fényképeit, az ő beleegyezése nélkül, nyilvánosságra hozták az interneten, röviddel azután, hogy nyomozást végzett egy korábbi román miniszterelnök plagizált doktori disszertációja ügyében. A nyílt levél címzettjei:

  • Románia főügyésze, Alex Florin Florența,
  • Románia miniszterelnöke, Marcel Ciolacu,
  • az igazságügyi miniszter, Alina Gorghiu,
  • a belügyminiszter, Cătălin Predoiu,
  • a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (Consiliul Superior al Magistraturii).

A levél célja, hogy felhívja ezeknek a magas rangú romániai vezetőknek és intézményeknek a figyelmét az Emilia Șercan újságírót érintő bűnügyi nyomozások független és gyors kivizsgálásának szükségességére.

Az ügy új fordulatot vett, amikor 2023 szeptemberében és áprilisában a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság végül hatályon kívül helyezte az ügyészek döntését, amelyek lezártnak minősítették a Șercan ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásokat. A bírák szerint az ügyészségi vizsgálatok eljárási hiányosságokat mutattak, objektivitás hiányát és a tények felderítésére irányuló érdeklődés hiányát. Az ítéletek hangsúlyozzák, hogy ezen vizsgálatok során figyelmen kívül hagyták Emilia Șercan eljárási és szakmai jogait.

A levél aláírói hangsúlyozzák, hogy a bíróságok döntései megerősítik azt, amit Emilia Șercan már korábban is állított: az ellene folytatott bűnügyi nyomozások nemcsak hiányosak voltak, hanem olyan mértékben elferdítettek, hogy komolyan felmerülhet az igazságszolgáltatás akadályozása. Továbbá, a bíróságok rámutatnak, hogy a Șercan ellen irányuló rágalomkampány és az ellene irányuló kompromat-művelet szoros összefüggésben áll az újságíró közérdekű nyomozásaival, amelyek több magas rangú állami tisztviselő plágiumügyeit tárta fel.

A levél továbbá említi, hogy a rágalmazási kampány koordinálásában állítólag a román rendőrség tisztjei is részt vehettek, és hogy a kampány célja a nyilvánosság és az igazságszolgáltatás megtévesztése volt. A bukaresti fellebbviteli bíróság döntése szerint a rendőrségi kiszivárogtatások esetleges eltussolása különösen súlyos problémát jelent a jogállamiság szempontjából.

A levelet aláíró szervezetek úgy vélik, hogy az Emilia Șercan elleni kompromat-művelet, amelynek végrehajtásában valószínűleg rendőrtisztek, ügyészek és magas rangú politikusok is részt vettek, nemcsak az újságíró alapvető jogainak megsértését, hanem az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérletét is jelenti. Ez az eset súlyos kudarcot tükröz a román állami intézmények részéről a sajtószabadság és az újságírók védelme terén, és rávilágít a jogállamiság hiányosságaira, amelyeket politikai érdekek veszélyeztetnek.

Az aláírók között, a Transtelex mellett, számos más szerkesztőség és szervezet is megtalálható, többek között: Reporteri fără Frontiere, ActiveWatch, Institutul Internațional de Presă (IPI), European Centre for Press and Media Freedom, OBC Transeuropa (OBCT), Centrul pentru Jurnalism Independent, Free Press for Eastern Europe, Free Press Unlimited (FPU), Centrul pentru Inovare Publică, Átlátszó Erdély, Funky Citizens, Centrul de Resurse Juridice, Sindicatul Roman al Jurnaliștilor MediaSind, Fundația Friends For Friends, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Comunitatea Declic, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Agent Green, Asociația Bankwatch România, Grupul de Inițiativă Floreasca Civică, Forum Apulum, Centrul de Investigații Media, Buletin de București, Misreport, Casa Jurnalistului, Snoop, Inquam Photos, PressOne, PaginadeMedia, Info Sud-Est, Public Record, Context.ro, Dela0.ro, Recorder és HotNews.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!