Ott is problémát okozott az árvíz, ahol azt gondolták, szabályszerűen védekeznek ellene

2024. szeptember 16. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Újra kell gondolni, hogy miként készülnek fel az országos és helyi hatóságok a szélsőséges meteorológiai és hidrológiai jelenségekre, az olyan katasztrófákra, mint amilyenek a hétvégén is voltak az országban – jelentette ki Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, aki az árvíz sújtotta területeket látogatta meg hétfőn.

„Úgy gondolom, hogy a jövőben egyre komolyabban kell beszélnünk arról, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek előfordulása, gyakorisága, de mindenekelőtt nagyságrendje – legyen szó hőhullámokról, aszályokról vagy heves esőzésekről – az elkövetkező években növekedni fog.

Újra kell gondolnunk a felkészülésünket az ilyen katasztrófákra, mert rájöttünk, hogy még ott is, ahol felkészültnek tartottuk magunkat – azaz mindent a szabályok szerint csináltunk, és minden vízfolyás fel volt készítve a 2013-as árvízhez hasonló vízmennyiségre – sajnos, jelentős hatása volt a mostani esőzéseknek” – fogalmazott a miniszter, aki szerint az árvíz kritikus pillanata már elmúlt, hétfő délelőttel a meteorológusok is feloldották az esőzésekre figyelmeztető riasztásokat.

A miniszter elmondása szerint gondoskodik arról, hogy a szükséges beavatkozásokhoz biztosítva legyenek a gépeket, és az emberek is készen álljanak a további munkálatokra. Fechet elmondása szerint a cél most az, hogy mindenkinek legyen ahol aludnia, legyen ennivalója és ivóvize, illetve pontosan felmérjék az egyes háztartásokban elszenvedett károkat. A kormány hétfő délután dönthet az árvízkárosultakat megsegítő intézkedésekről.

A vízügyi hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy még nem múlt el teljesen a veszély,

  • harmadfokú figyelmeztetés van érvényben kedd délig a Bârlad (Vaslui és Iaşi megye), valamint a Prut vízgyűjtő medencéjében (Vaslui és Galac megye);
  • másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben hétfő déltől kedd 18 óráig a Bârlad (Vaslui, Iaşi és Galac megye), a Szeret (Galac megye), a Prut (Botoşani, Iaşi,Vaslui és Galac megye) és a Jijia (Botoşani, Iaşi és Galac megye) vízgyűjtő területein,
  • és elsőfokú árvízvédelmi riasztás van érvényben kedd éjfélig a Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Galac és Vrancea megye), a Szeret (Galac megye), a Prut (Botoşani, Iaşi, Vaslui és Galac megye) és a Jijia (Botoşani és Iaşi megye) vízgyűjtő területein.

A mostani árvíznek összesen hat halálos áldozata van. Négy holttestet szombaton találtak meg, kettőt pedig vasárnap. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy személyt továbbra is keresnek a hatóságok az árvíz sújtotta Galac megyei Costache Negri településen

Az IGSU korábbi közleménye szerint több mint 15 ezer embert érintett az árvíz Románia keleti részén, Vaslui és Galac megyében, több száz embert evakuáltak és táborokat alakítottak ki számukra. A katasztrófavédelem legfrissebb tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában négy megye (Iaşi, Galac, Temes és Vaslui) 21 településén okozott károkat az áradás. A tűzoltók a helyszínen segítenek a bajba jutott embereken, szivattyúzzák a vizet a házakból és gazdaságokból, és próbálják hozzáférhetővé tenni a lakásokat, illetve a járműveket. Vasárnap négy Galac megyei településről (Pechea, Slobozia Conachi, Vameş és Stoicani) 34 embert mentettek ki a tűzoltók.

Jelenleg Galac megyében 13 településen zajlanak kárelhárítási munkálatok, Iași megyében két településen van még szükség a hatóságok beavatkozására, Vaslui megyében pedig még három településen vannak folyamatban lévő munkálatok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!