Több száz embert evakuáltak az árvíz miatt Moldvában

2024. szeptember 14. – 15:32

frissítve

Több száz embert evakuáltak az árvíz miatt Moldvában
Zajlik a mentés egy árvízsújtotta Galac megyei településen – Fotó: IGSU / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

252 lakost menekítettek ki lakásaikból az árvíz sújtotta Galac megyében szombaton 13 óráig, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).

A megye 12 településén okozott jelentős kárt a bő esőzés, több mint 5000 háztartás érintett, számoltak be. Négy halálos áldozata is volt az árvíznek Pecheán, Drăguşeni-ben, illetve Costache Negri és Corod településeken.

Korábban egy ötödik áldozatról is szóltak a hírek, de Cătălin Predoiu belügyminiszter a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, hogy az ötödik haláleset két nappal ezelőtt történt, és az ár a ravatalról ragadta el a holttestet, ezért számolták eredetileg tévesen az áldozatok közé.

Vaslui megyében öt településen okozott kárt a szélsőséges időjárás, összesen 40 embert evakuáltak.

Galac és Vaslui megyében összesen három országúton és tíz megyei úton akadályozta a közlekedést az árvíz. A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) szerint péntek estétől szombat délelőttig közel 700 segélyhívás érkezett az 112-es számra a két megyéből.

A mentésben az IGSU mellett a belügyminisztérium és a helyi önkormányzatok is közreműködnek.

Az egészségügyi minisztérium válságstábot hozott létre a Galac és Vaslui megyei árvizek által sújtott lakosság egészségügyi ellátására, amely többek között az áradások által érintett településein lakó gyerekek beoltását biztosítja tetanusz és hepatitisz A elleni védőoltással.

Nyolc romániai megye 19 településén okozott károkat az elmúlt 24 órában az eső és a szél. Botoșani, Iași és Vaslui megye térségében heves felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben szombaton este hat óráig. A lezúduló vízmennyiség 40-60 liter lesz négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 70-80 litert is meghaladhatja négyzetméterenként az előrejelzés szerint.

A Mediterrán-térségből érkező ciklon miatt Csehországot és Lengyelországot is heves viharok sújtották, Ausztria felét hótakaró fedi, a Dunántúlra pedig orkán erejű szélvihar csaphat le szombat délután. Erdélyben szombatra 10-15 fokkal hidegebb lett az egy nappal korábbinál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!