Táborokat állítanak fel a moldovai árvízkárosultak számára

2024. szeptember 14. – 19:09

Táborokat állítanak fel a moldovai árvízkárosultak számára
Tábort építenek az árvízkárosultaknak a Iași megyei Zberoaia faluban 2024. szeptember 14-én – Fotó: Belügyminisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

Galac megyében négy, Vaslui és Iaşi megyében egy-egy 200 férőhelyes tábort állít fel a belügyminisztérium azok számára, akiknek otthonát elöntötte a víz a szombati áradások során, írta az Agerpres a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) közleménye alapján.

A katasztrófavédelem csapatai folytatják a mentőakciókat az árvíz sújtotta Galac, Vaslui és Bákó megyében.

Galac megyében a legsúlyosabb a helyzet, itt tizenkét település – Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa és Vameş – mintegy 5000 gazdasága került víz alá, több mint 250 lakost menekítettek ki lakásaikból, és négy halálos áldozat is van. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter közlése szerint a megyében több mint 25 ezer háztartásban szakadozik az áramellátás.

Vaslui megyében öt település érintett, itt 40 embert mentettek ki a tűzoltók.

A belügyminisztérium 700 tűzoltót, rendőrt, csendőrt és pilótát küldött a helyszínre 217 technikai eszközzel – csónakokkal, tűzoltóautókkal, szivattyúkkal – hozzájuk csatlakoztak a Galac és Vaslui megyei katasztrófavédelmi erők és helyi hatóságok bevetési egységei.

Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki szombat délután a helyszínre utazott, az Agerpres szerint utasította az állami tartalékokat kezelő országos igazgatóságot, hogy sürgősen utaljon ki támogatást az árvízkárosultak megsegítésére.

A kormány tájékoztatása szerint az árvíz sújtotta lakosságnak húskonzerveket, zöldséget, pástétomokat, lekvárokat, cukrot, sajtot osztanak hét napon keresztül. Ezen kívül felállítanak 50 konténerlakást, 12 mosdót, és az ideiglenes elszállásolás szükséges eszközeit – ágyakat, ágyneműt, hálózsákokat – is biztosítják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!