A bíróság indoklása szerint az ügyészség nem tudta bizonyítani a vádakat a Pantelimon kórház orvosainak ügyében

2024. szeptember 11. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Szent Pantelimon kórház két orvosnőjét, akiket súlyos vádakkal, köztük emberöléssel is megvádoltak, a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság szabadon engedte, mert „nincs elegendő bizonyíték” a bűnösségükre. A bíróság döntésének indoklása most lett nyilvános, eszerint a vádak alapjául szolgáló bizonyítékok – például a szakértői jelentés – hiányosak, a tanúk vallomásai pedig ellentmondásosak voltak, írja a Digi 24 hírportál. A vádak többek között egyetlen rendőr által készített jegyzőkönyvre és egy injektomatról készült fotóra épültek, amely nem is abban a kórteremben volt, ahol a páciens meghalt.

A bíróság szerint szükség lett volna egy szakértői véleményre az eszköz gyártójának vagy más, az orvosi eszközök terén jártas szakembertől. Továbbá a nyomozás során négy hónap alatt sem sikerült további áldozatokat találni, akikre vonatkozóan megalapozott lett volna a vád. A bírák úgy vélik, hogy a tanúk, különösen az ápolók vallomásai „ellentmondásosak” voltak, és némelyikük pletykákon alapult. Például az egyik ápoló egy bűncselekmény tanújaként lépett fel, de állításait nem támasztotta alá konkrétumokkal, mint például a dátum, a beteg neve vagy a kórterem száma.

A bíróság kiemelte, hogy az orvosi protokoll megsértésére vonatkozó vádak sem bizonyítottak, és arra kérte a nyomozó hatóságokat, hogy tisztázzák, volt-e bármilyen megsértett protokoll a kezelés során. A két orvosnőt augusztus 20-án engedték szabadon, egy hónapnyi előzetes letartóztatás után, mivel az ügyben továbbra sincs elegendő bizonyíték a bűnösségük megállapítására.

Az ügyészség azt állította, hogy a két orvos márciusban és áprilisban csökkentette a vérnyomás fenntartását segítő noradrenalin adagját egy intenzív osztályon fekvő betegnek, ami miatt szív- és légzésleállásba került.

Az ügyészség szerint az orvosok az intenzív ellátásra szoruló, de a vádlottak által nem életben tarthatónak ítélt betegek halálának előidézése céljából olyan tervet dolgoztak ki és hajtottak végre, amely a noradrenalin adagjának hirtelen csökkentéséből állt, aminek következtében a vérnyomás leesett, majd szív- és légzésleállás következett be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!