Egy orosz drón hatolt be Románia légterébe, majd az ukrán oldalon távozott

2024. szeptember 8. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

A radarfelügyeleti rendszer adatai szerint szombat este egy drón megsértette Románia légterét. A védelmi minisztérium két F-16-os repülőgépet állított rá, hogy a drón útvonalát lekövessék, írja a Digi24.

A Román Légierő két F-16-os repülőgépe a 86 Borcea légibázisról szállt fel, hogy megfigyeljék a légihelyzetet.

A drón közel egy órán át tartózkodott a román légtérben, majd Ukrajna felé távozott. A védelmi minisztérium szerint vannak arra utaló jelek is, hogy becsapódás után a drón részei a Tulcea megyei Periprava lakatlan területére zuhantak. A védelmi minisztérium (MApN) vizsgálja a helyzetet. „A védelmi minisztérium erői reggel óta légi eszközökkel és földi csapatokkal folytatnak kutatásokat a térségben” – közölték a védelmi minisztérium képviselői a News.ro szerint.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint az ilyen helyzetek gyakoribbak lesznek, tekintettel arra, hogy Ukrajna a Dunán keresztül exportálja a gabonát. „Ennyi, háború van a román határon” – tette hozzá Ciolacu.

Az incidenssel kapcsolatosan külügyminisztérium vasárnap nyilatkozatban ítélte el az orosz támadásokat, és felszólította Oroszországot Románia légterének tiszteletben tartására. A külügyminisztérium megismétli határozott tiltakozását Románia légterének újabb megsértése ellen.

Az oroszok által indított iráni eredetű drón a Duna-deltán is átrepülhetett, állítja az ukrán légierő. A román hatóságok sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják az információt.

A MApN képviselői szerint az orosz erők szeptember 8-án reggel dróncsapások sorozatát folytatták a lakossági és kikötői infrastrukturális célpontok ellen Ukrajnában, a román határ közelében. Így az Országos Katonai Parancsnokság (Nukleus) értesítette a Rendkívüli Helyzetek Főfelügyelőségét a lakosság riasztására vonatkozó intézkedések bevezetéséről Tulcea és Konstanca megyében.

Mint írtuk, Konstancában ez volt az első alkalom, hogy ilyen üzenetet kaptak a lakosok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!