Már nem csak Tulceára, Konstanca megyére is figyelmeztetést adtak ki, mert „tárgyak” hullhattak a légtérből

2024. szeptember 8. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap hajnalban Ro-Alert üzenettel figyelmeztették a hatóságok a Tulcea és Konstanca megyei lakosságot arról, hogy tárgyak eshetnek a légtérből, és arra utasították őket, hogy keressenek menedéket a pincékben és az óvóhelyeken, írja a G4Media.

Az üzenetet az elmúlt két évben már többször megkapta Tulcea lakossága, akiket a Dunán túl lévő ukrajnai háború kapcsán a lehulló dróntörmelékek potenciális veszélyére figyelmeztettek, de a konstancai lakosság számára ez az első ilyen eset.

„A légtérből lehulló tárgyak lehetősége fennáll. Maradjanak nyugodtak! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Ha nincs óvóhely, maradjanak bent, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc” – szólt a hatóságok üzenete.

Legutóbb július végén, amikor 24 órán belül két riasztást is kiadtak, mert Oroszország 38 Shahed-131/136 típusú támadó drónnal támadta Ukrajnát, több irányban infrastrukturális létesítményeket találva el, illetve augusztus végén a lakosságot arra figyelmeztették, hogy dróntörmelék hullhatnak romániai területre. Mindkét esetben, valamint más esetekben is, a védelmi minisztérium két F-16-os repülőgépet küldött a 86-os Borcea bázisról a légi helyzet megfigyelésére.

Ezeket az epizódokat megelőzően Tulcea megye északi részének lakosságát is figyelmeztették a RO-Alert-en keresztül a különböző repeszekre, amelyek a határ menti települések területére hullhatnak.

Sőt, 2024 márciusában a védelmi minisztérium közleményben erősítette meg, hogy „egy lehetséges drón elemeit azonosították a nagybányai Braila-szigeten”. A DeBraila. ro helyi kiadvány kimutatta, hogy a szilánkok mindössze 8 kilométerre estek le Braila városától.

2024 februárjában pedig több RO-Alert üzenetet küldtek Tulcea és Galati megye lakosainak, miután újabb orosz dróncsapások érték az ukrajnai dunai Reni és Ismail kikötőket, amelyek nagyon közel vannak a romániai településekhez.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!