A Ciucă könyvét reklámozó videó újabb botrányt kavart: a Recorder riportja megkérdőjelezi a politikus hősiességét

2024. szeptember 5. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Körmére ég a gyertya, szól a közmondás arról a helyzetről is, amibe Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezére és államelnökjelöltje keverte magát. Meg se jelent még a könyve, de máris dagad az újabb botrány körülötte. A nasszíriai hősiességéből politikai karriert építő Ciucă, úgy tűnik, ténylegesen részt sem vett a nasszíriai harcokban, és a román katonai rendőröknek is elutasította a segítségkérését, akiken rajtaütöttek – derül ki a Recorder anyagából.

Van ugyanis a második legnagyobb párt elnökének egy olyan tartozása, amit saját maga generált azzal, hogy 762 reklámfelületen, köztük 400 óriásplakáton hirdette a könyvét. Azt a kötetet, ami a megszabott határidőre meg se jelent, és talán meg se íródott, de a közpénzből rá vesztegetett reklámköltségek már most meghaladják a 2 millió eurót, és egyes becslések szerint az év végéig 4 millió euróra rúghatnak.

A Snoop oknyomozását, melyről a Transtelexen is beszámoltunk, követhette volna egy beismerés is: „elpazarolt idő és pénz volt, bocsi fiúk” – de nem így történt. Ahogy a tábornokból lett pártvezér ambícióit a plágiumbotrány sem tudta letörni. Ciucă továbbra is kitartott azon elképzelése mellett, hogy már pedig a könyvet meg fogja írni, és erre további forrásokat is hajlandó volt feláldozni a köz pénzéből.

A gond csak az, hogy bár nagyon próbálta elhitetni reklámfilmjében, hogy A haza szolgálatában című könyve egy iraki háborús hőst fog bemutatni, az újságírók is résen voltak, hogy párhuzamba állítsák a politikus kommunikációját a háborút átélt katonák véleményével, akik majdnem ott hagyták a fogukat a harcban, amíg Nicolae Ciucă a parancsra várt.

A hős katona mítosza

Csütörtökön kétperces videót tett közzé Nicolae Ciucă Facebook-oldalán, amelyben bejelentette, hogy „hamarosan” megjelenik A haza szolgálatában című könyve.

A könyvet népszerűsítő videó 2002-ben Afganisztánban készült felvételekkel kezdődik. Emellett olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeken Ciucă, az akkori alezredes és a 2004-es iraki misszióban részt vevő gyalogos zászlóalj parancsnoka látható.

Ciucă arról beszél, hogy mit élt át a 2004-es nassiriyai katonai misszió során, és felidézi, hogy AG-7-es csapások zápora hullott rájuk, több mint 24 becsapódást számolt, és az egyik fél méterrel az útpadkába csapódott, a transzporter elé, amelyben ült.

A PNL vezetője akkoriban Irakban szolgált, a Vörös Skorpiók zászlóalj parancsnokaként. Megszólal még Sergiu Nicolaescu rendező, aki a román hadsereg harci bevetéseiről beszél, valamint Ioan Mircea Pașcu volt védelmi miniszter, aki a román hadsereg jó hírnevéről tesz megjegyzést.

A videó Nicolae Ciucă pályafutásának további mozzanatait is bemutatja, a videó a „A haza szolgálatában” című könyvének borítójával zárul, ami állítólag hamarosan a nicolaeciuca.ro honlapon lesz elérhető.

Mítoszrombolók

Ugyanezen a napon a Recorderen is megjelent A naszírijai hős mítosza című félórás anyag, amiben viszont közel sem a PNL elnökének hőstetteiről van szó, miután a megszólaltatott katonák a nassiriyai katonai misszióra másképp emlékeznek vissza.

Roberto Nicolae Cremene, a 265. zászlóalj egykori katonai rendőre arról beszél, hogy 2004 májusában részt vett a Naszírija központjában zajló harcokban. És az egykori Libeccio bázison 24 katonára lesből támadtak. A Ciucă által vezetett Vörös Skorpiók segítségét kérték a terület kiürítéséhez, de a segítség nem érkezett meg.

Cremene azt állítja, hogy Nicolae Ciucă azt mondta nekik, hogy bár evakuálni tudná őket, de csak akkor, ha Románia jóváhagyja az akciót. „Nem jöttek segíteni nekünk” – mondta Cremene, a román hadsereg egykori altisztje, aki főtörzsörmesteri rangban vonult nyugdíjba, és több mint 14 éve Olaszországban él családjával.

A Recorder megszólaltatta azokat az olasz tábornokokat is, akik az akkori legfontosabb hadműveleteket vezették, és akiknek Nicolae Ciucă kontingense alárendeltje volt. Luigi Scollo ezredparancsnok elmesélte a NATO-csapatok és az iraki felkelő erők közötti összecsapásokat, valamint az első csatát ebből a sorozatból, amelyre 2004. április 6. és 8. között került sor, amikor az iraki felkelők elfoglaltak három hidat Nassiriya központjában.

Luigi Scollo tábornok elmesélte azt is, hogyan kellett csapatainak megtisztítaniuk az Eufrátesz folyó felett átívelő három hidat, amely művelet 18 órán át tartott, és amely alatt 400 rakétát lőttek ki rájuk, Ciucă pedig nem tudott Nassiriyában tevékenykedni, mert a román hatóságok nem engedélyezték neki ezt.

Egy másik tábornok, Gian Marco Chiarini, az iraki olasz csapatok parancsnoka elmondta, hogy beszélt Nicolare Ciucăval, és jól emlékszik az epizódra, mert azt mondta neki: „Országos korlátozás van érvényben, ezért nem mehetek be Nassiriyába”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!