A kétmillió euróért reklámozott Ciucă-könyv malomkő lett, amit a liberálisok saját nyakukra kötöttek

2024. augusztus 7. – 18:31

A kétmillió euróért reklámozott Ciucă-könyv malomkő lett, amit a liberálisok saját nyakukra kötöttek
Nicolae Ciucát ábrázoló óriásplakát az A2-es autópálya mentén Konstanca közelében – Fotó: Gerge Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL vezetőjének most már csodára volna szüksége ahhoz, hogy kétes politikai karrierjét megmentse. Önéletrajzi könyvének reklámjára kétmillió eurót költött, és ez most kiderült. Egyébként is nevetséges, hogy egy plágiummal vádolt politikus könyvvel kampányol. Az pedig egyenesen abszurd, hogy egy speciális nyugdíjat élvező tábornok a borítón a hazáját szolgáló katonaként mutatkozik be. A felmérések csak a hatodik helyre sorolják Ciucát, aki magával rántja pártját is a lejtőn, aminek tetején mosolyogva ott áll a szociáldemokrata Ciolacu, akinek az az érdeke, hogy vagy a liberálisok vezetőjével, vagy George Simionnal lépjen be a második fordulóba. Mindkét forgatókönyv szerint a Ciolacu vinné el a cotroceni-i kulcsokat. A következő hónapok eseményei mindenképp meghatározóak Románia politikai jövőjére nézve.

A vakációs lazulásra berendezkedett langyos augusztusi közéletet egymás után érik a sokkok. A román politikusképző SNSPA-n kirobbant szexuális agressziós botrányok után most az államelnöki pozícióra pályázó Nicolae Ciucának és a liberálisoknak kell magyarázkodniuk, miután kiderült mennyi közpénz folyt el a PNL elnöke könyvének a népszerűsítésére.

Amikor azt írom népszerűsítés, akkor azokra az óriásplakátokra kell gondolni, amelyekkel teleszórták az országot még a június 9-i választások előtt egy hónappal. Május óta havonta félmillió euróba került az „Un ostaş în slujba ţării” (Egy katona a haza szolgálatában) című önéletrajzi kötet reklámja, derült ki a finanszírozásra rákérdező Snoop tényfeltáró portál által közölt adatokból.

Még meg sem jelent, de máris kétmillió eurót költöttek csak reklámra

Az EP-választások előtt egy hónappal már ellepték a kültereket a gigantikus transzparensek, azonban könyv még nem volt. Eredetileg júniusra ígérték a megjelenését, majd halasztottak, végül augusztusban lenne a bemutatója, de a jelenlegi botránnyal nem biztos, hogy jó ötlet előállni a kötettel.

Nicolae Ciucă, mint a könyv szerzője és eredeti szerzői jogtulajdonos, amikor a plakátok megjelentek, közölte, hogy a teljes bevételt jótékonysági kezdeményezésekre ajánlják fel. „Ennek a könyvnek az oldalai rólam szólnak. Az én gondolataimat tartalmazza arról, hogy mit jelentett számomra a katonából politikussá válás” – írta Ciucă a könyvnek szentelt weboldalon, a nicolaeciuca.ro-n. A lényeg, hogy a könyv a maga fizikai valójában még nincs meg, azonban a párt máris elköltött rá egy zsák pénzt.

A politikai alakulat a Snoop kérdéseire válaszolva beismerte, hogy májustól kezdődően „az állami költségvetésből származó támogatásokból” havonta 510 ezer eurót költött 400 óriásplakátra, amelyek Nicolae Ciucă könyvét népszerűsítik. Mivel a könyv eddig a pártelnök személyes projektjeként lett megjelenítve, úgy tűnik, hogy a román állam négy hónap alatt kétmillió euróval finanszírozta meg Ciucának a személyi kultusz építő programját. A párt emellett további 450 000 eurót fizetett az országszerte elhelyezett óriásplakátok legyártásáért és kihelyezéséért.

Amúgy a liberálisok ezzel két legyet akartak ütni egy csapásra, mert az idei hatályos román jogszabályok szerint a kültéri választási reklámok be voltak tiltva. Azonban mivel itt „egy könyvet” reklámoztak, a PNL épp a kampány időszakában helyezte ki ezeket, úgy, hogy Nicolae Ciucă könyve jelent meg az óriásplakátokon, az ő arcképével a borítón.

Románia-szerte 400 kültéri billboardon van fent jelenleg Nicolae Ciucă könyves képe különböző városokban, autópályák és országutak mentén. Olyan is van, aminek mindkét oldalára ezt ragasztották, így tehát az óriásplakátok száma összesen 762. Havi félmillió euróval számolva

az év végéig Nicolae Ciucă könyvének kültéri reklámja összesen több mint 4 millió euróba fog kerülni.

Ki nyer ebből? Egyértelműen Ciolacu

A szociáldemokrata miniszterelnököt szerdán, augusztus 7-én kérdezték a sajtó munkatársai Buzău megyében, az A7-es autópálya építkezési helyszínén tett látogatása során. A kérdés konkrétan arra vonatkozott, hogy mi a véleménye arról, hogy a Nicolae Ciucă könyvét népszerűsítő plakátokat a PNL állami szubvencióból finanszírozta. Ciolacu ironikus válasza:

„Ha jól értettem, egy könyv bemutatására használták fel a pénzt. Biztos vagyok benne, hogy bestseller lesz, különösen egy ilyen mértékű promotálással.”

Ciucă megértette, hogy az elnöki választásokon szintén induló ellenfele lépéselőnyből ironizál, azonban hiába vágott vissza a Facebook-oldalán azzal, hogy el kell olvasni a könyvet, és egyébként is a bevételek karitatív célokra mennek, mert egyelőre se könyv, se tartalom, csak egy óriási számla, amit közpénzből törlesztett a párt.

A PNL számára azonban nemcsak a botrány kirobbanása kényelmetlen, a legszomorúbb az egészben az, hogy az elköltött kétmillió euró sem volt elég arra, hogy vezérük népszerűségét feltornásszák. A jelenlegi közvélemény-kutatásokban a nyugalmazott tábornok a hatodik helyen áll Geoană, Ciolacu, Șoșoaca, Lasconi és Simion után. Pártja valószínűleg a negyedik helyen végez majd a parlamenti választásokon. Ezt mutatják legalábbis azok a belső használatra készült mérések, amelyek a valóságot tükrözik, nem a sajtónak megküldött kozmetikázott helyzetet.

Szakad a liberális-szociáldemokrata koalíció a választások előtt?

Ezzel a realitással a liberálisoknak sok opciójuk nem marad. Azt találták ki, hogy szembefordulnak a koalíciós partnerrel, már az sem kizárt, hogy kilépnek a kormányból. Egyes párton belüli véleményvezérek, mint Rareș Bogdan és Dan Motreanu, a kilépést szorgalmazzák, mások – és ez a többség – inkább a hatalom megtartására koncentrálnak. A kormányból való kilépés a polgármesterek számára az erőforrások elvesztését jelenti. Miért akarnák ezt a városvezetők, különösen a nagyvárosok polgármesterei? Sokan nagyszabású beruházásokba kezdtek, és a kormány támogatására vannak utalva.

Bogdan és követői azonban úgy látják, hogy vagy radikalizálják a kormánypartnerrel szembeni diskurzusukat, vagy szinte biztosan lemaradnak Ciucă bejuttatásáról a második fordulóba. Ha a PNL-vezér bukik, az szinte azonnal magával rántja a pártot.

Mivel a parlamenti választások az elnökválasztás két fordulója közé esnek, a PNL is összeomlik, ha Nicolae Ciucă nem jut be a második fordulóba.

Románia gazdasági helyzete sem kedvez a PNL-nek. Az ország költségvetési hiánya megközelíti a 8 százalékot, ami súlyos gazdasági problémákra utal. A liberális-szociáldemokrata kormányzás alatt az ország az EU-ban a legmagasabb kamatokat fizeti az államadósság finanszírozására. A jövőbeni gazdasági stabilitás szempontjából ezek a mutatók riasztóak, és a választók is egyre elégedetlenebbek a gazdasági helyzettel.

Nicolae Ciucă egy jobboldali szövetség lehetőségét is felvetette, ám az együttműködés a kormányzásból korábban kitaszított USR-vel (Mentsétek meg Romániát Szövetség) komoly akadályokba ütközik. Az USR jelenlegi pozíciója szerint a liberálisok túlságosan kompromittálódtak a PSD-vel való koalícióban, és nehéz lenne helyreállítani a bizalmat. A szövetség vezetését magához ragadó Lasconi már most az egyetlen liberális pártként tünteti fel az alakulatot, és azzal vádolja a PNL-t, hogy teljesen átvette a szociáldemokraták gondolkodásmódját, módszereit, egyszóval semmi különbség nincs a két párt között.

Marcel Ciolacu, szintén komoly politikai játszmákat folytat. Semmi jelét nem adja annak, hogy a liberálisokkal való koalíciót felrúgná, finom iróniával jelzi, látja, mennyire vergődik a koalíciós partner, de valójában nem áll szándékában segíteni a helyzeten. Ha a PNL kilépne a kormányból, akkor biztos van B meg C terve arra, hogy a PSD egymagában vagy esetleg az RMDSZ-szel együttműködve megoldja a helyzetet.

Ciolacu érdeke az, hogy a PSD minél erősebben jöjjön ki az elnökválasztásokból. Az eddigi felmérések szerint, ha Ciolacu bejut a második fordulóba Nicolae Ciucăval vagy George Simionnal szemben, jó esélye van a győzelemre. Ezért a PSD-nek érdekében áll, hogy a PNL gyengüljön, és Ciucă minél kevésbé legyen népszerű a választók körében. A PNL válsága, valamint a PSD-vel való koalíció megkérdőjelezése komoly politikai instabilitást eredményezhet a közelgő elnökválasztások előtt. Ha a PNL kilép a koalícióból, az akár politikai krízishez is vezethet, ami komoly hatással lehet az ország stabilitására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!