Az Európai Bizottság megvonta a kolozsvári metró 300 millió eurós finanszírozását

2024. szeptember 3. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári metróprojekt 300 millió eurós uniós finanszírozásának visszavonásáról szóló híreket hivatalosan is megerősítette az Európai Bizottság. A támogatás elvesztésének oka a közbeszerzési eljárás során felmerült szabálytalanságokban és a projekt jelentős késedelmeiben keresendő. Az eredeti terv szerint a projekt költségeinek egy részét az országos helyreállítási terv (PNRR) keretösszegéből fedezték volna, ám a jelenlegi helyzetben a kolozsvári metró nem jogosult erre a forrásra, így a kormány kénytelen alternatív finanszírozási megoldások után nézni.

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfői bejelentése szerint a kormány már tárgyalásokat folytat a metróprojekt további finanszírozásáról. Az egyik legvalószínűbb forrás a zöldkötvények piacán keresendő, ahol akár 4,5 milliárd eurónyi összeg is rendelkezésre állhat, figyelembe véve, hogy a metró zöld közlekedési projektként is értelmezhető. Az Európai Bizottság döntésének hátterében nem csupán a közbeszerzési szabálytalanságok állnak, hanem a projekt késedelmei is, hiszen a tervek szerint a beruházás felét, egy 8,8 kilométeres vonalszakaszt, az idei év végéig kellett volna befejezni, ami a munka megkezdése nélkül lehetetlenné vált.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter már korábban jelezte a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos problémákat. Az Economedia.ro által megkérdezett kormányzati források szerint a támogatás visszavonása várható volt, és Románia most csak a PNRR harmadik részletének legfeljebb felét kaphatja meg, ami közel 2 milliárd eurót tesz ki. Ezt a kifizetést már több mint fél éve várják.

A projekt körüli politikai vita továbbra is heves: Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, folyamatosan azt hangoztatta, hogy a finanszírozással nincs probléma, és a metróépítési munkálatok az ősz folyamán elindulhatnak, ám az utóbbi napok hírei világossá tették, hogy a projekt valós finanszírozási gondokkal küzd. Adrian Câciu beruházási miniszter egyébként már többször kritizálta a metróprojektet a késedelmek miatt, példaként állítva a fővárosi M6-os metróvonalat, amely már jelentős előrehaladást ért el.

A projekt kapcsán felmerült kihívások megoldása érdekében a kormány intenzíven keresi az új finanszírozási lehetőségeket, ugyanakkor az idő szorításában próbálják elkerülni a további pénzügyi veszteségeket és késéseket, amelyek komolyan fenyegetik a beruházás jövőjét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!