Szentmártoni János nem mondott igazat arról, hogy mennyit keresett az Előretolt Helyőrségnél

2024. augusztus 30. – 14:46

Szentmártoni János nem mondott igazat arról, hogy mennyit keresett az Előretolt Helyőrségnél
Szentmártoni János – Fotó: Lukács Csaba

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mondott igazat Szentmártoni János volt helyettes államtitkár – írja Lukács Csaba legújabb cikkében, ami az UH.ro portálon jelent meg –, amikor helyreigazítási kérelmében azt állította: az Előretolt Helyőrség című lapcsaládnál a főszerkesztői díjazása havi bruttó 350 ezer Ft (4.400 RON, 890 EUR) volt.

Amint Lukács Csaba korábbi cikke alapján a Transtelexis megírta, Szentmártoni János, aki 2023-tól júniusi lemondásáig a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára volt, korábban – 2019 és 2022 között – jelentős jövedelemre tett szert az erdélyi médiából. 2019-ben, amikor a Magyar Írószövetség elnöke volt, szerződést kötött az Erdélyi Médiatér Egyesülettel, hogy az Előretolt Helyőrség című irodalmi melléklet főszerkesztői feladatait lássa el havi nettó 1,8 millió forintért.

Szentmártoni János fizetése tehát jelentősen meghaladta az erdélyi médiában dolgozó kollégáiét. Például a Főtér portál főszerkesztője 2020-ban nettó 4556 lejt keresett (kb. 360 ezer forint), míg a Nethuszár vezetője nettó 2497 lejt (kb. 200 ezer forint).

A Magyar Hang korábbi cikkének végkövetkeztetése szerint, ha Szentmártoni János 2019-től 2022 végéig főszerkesztő volt, akkor ebben az időszakban összesen minimum 64,8 millió forintot keresett az erdélyi médiából, ami rávilágít a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseinek ellentmondásaira, különös tekintettel a határon túli magyarok és a magyarországi támogatottak közötti egyenlőtlenségekre.

Részletek Szentmártoni szerződéséből – Fotók: Lukács Csaba Részletek Szentmártoni szerződéséből – Fotók: Lukács Csaba
Részletek Szentmártoni szerződéséből – Fotók: Lukács Csaba
Részletek Szentmártoni szerződéséből – Fotók: Lukács Csaba

A Magyar Hang cikkének megjelenése után Szentmártoni János reagált az ügyre. Kijelentette, hogy valótlan az az állítás miszerint 1,8 millió forintos fizetése lett volna. „Az Előretolt Helyőrség című lapcsaládnál a főszerkesztői díjazásom havi bruttó 350 ezer Ft volt. Előfordult, hogy hónapokig elmaradt a fizetésem, amelynek összegét összevontan fizették ki. Így a (…) megjelölt 1,8 millió Ft több havi munkadíjamat tartalmazta. Tehát hazug az az állítás, hogy összesen 64,8 millió forintot vettem volna fel a szerkesztői munkámért” – írta Szentmártoni.

Lukács Csaba viszont most arról ír, hogy egy új közadatigénylésben elektronikus formában megkapta az Erdélyi Médiatér Egyesület által a magyarországi Bethlen Gábor Alapnak küldött elszámolását. A dokumentumok között megtalálták azt a szerződést, amit Szentmártoni János egyéni vállalkozásával kötött az egyesület, és kiderül, hogy Szentmártoni díjazása az első hónapban egymillió forint, majd a következőkben 803.750 Ft (mintegy 10.100 RON azaz 2.000 EUR) volt havonta.

Ráadásul elég gyakran utaltak neki pénzt: például 2020. január hatodikán 1 millió 803.750 forintot (mintegy 22.700 RON, 4.600 EUR), ugyanezen hónap 31-én újabb 803.750 forintot, majd február 29-én újabb 803.750 forintot, tehát az év első két hónapjában több mint 3,4 millió forintot (mintegy 42.800 RON, vagyis 8.600 EUR).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!