Magyar Hang: Kisebb vagyont főszerkesztett magának Szentmártoni János az Előretolt Helyőrségnél

2024. augusztus 13. – 18:35

frissítve

Magyar Hang: Kisebb vagyont főszerkesztett magának Szentmártoni János az Előretolt Helyőrségnél
Szentmártoni János a PIM rendezvényén – Fotó: Lukács Csaba

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Hang folytatja az Erdélyi Médiatérrell kapcsolatos oknyomozó munkáját. Nemrég derítette ki, hogy Demeter Szilárd felesége, Birtalan Andrea 2020-ban többet keresett a Médiatérnél, mint akkor a magyar miniszterelnök. A huszonéves egyetemistát „külföldi pénzügyi kapcsolatokért felelős menedzserként” alkalmazták, és ezért havi bruttó 3,6 millió forintnyi fizetés járt.

Legújabb tényfeltáró cikkében Lukács Csaba arról ír, hogy Szentmártoni János, aki 2023-tól júniusi lemondásáig a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára volt, korábban – 2019 és 2022 között – jelentős jövedelemre tett szert az erdélyi médiából. A cikk megjelenése után Szentmártoni is reagált, kijelentve, hogy a cikkben megjelenő összegeket félremagyarázta a szerző.

Lukács szerint Szentmártoni

2019-ben, amikor a Magyar Írószövetség elnöke volt, szerződést kötött az Erdélyi Médiatér Egyesülettel, hogy az Előretolt Helyőrség című irodalmi melléklet főszerkesztői feladatait lássa el havi nettó 1,8 millió forintért.

A 16 oldalas mellékletet, amely négyhetente jelent meg és erdélyi szerzők írásait tartalmazta, Szentmártoni mellett egy többfős szerkesztői csapat készítette elő. A felelős szerkesztő Sántha Attila volt, és négy további szerkesztő vett részt a munkában: Bálint Tamás, Muszka Sándor, Péter Beáta és Varga Melinda. Ez a csapat havonta állította össze a mellékletet, amelynek nyomtatását az Erdélyi Médiatér Egyesület támogatta.

Szentmártoni neve főszerkesztőként nemcsak az Erdélyi Médiatér által kiadott melléklet impresszumában jelent meg, hanem más anyaországi és határon túli kiadványokéban is. A heti rendszerességgel megjelenő, 8 oldalas Előretolt Helyőrség budapesti mellékleténél szintén ő volt a főszerkesztő, ahol Bonczidai Éva felelős szerkesztő, Ágoston Szász Katalin a gyermekirodalom, Farkas Wellmann Endre a vers, és Nagy Koppány Zsolt a tárcák-novellák szerkesztéséért voltak felelősek. Ezen kívül Szentmártoni neve főszerkesztőként feltűnt a Felvidéki és Délvidéki Előretolt Helyőrség mutációk impresszumaiban is, bár ezeknek a kiadványoknak nem az Erdélyi Médiatér Egyesület volt a kiadója.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy Szentmártoni János fizetése jelentősen meghaladta az erdélyi médiában dolgozó kollégáiét. Például a Főtér portál főszerkesztője 2020-ban nettó 4556 lejt keresett (kb. 360 ezer forint), míg a Nethuszár vezetője nettó 2497 lejt (kb. 200 ezer forint).

A Magyar Hang végkövetkeztetése szerint, ha Szentmártoni János 2019-től 2022 végéig főszerkesztő volt, akkor ebben az időszakban összesen minimum 64,8 millió forintot keresett az erdélyi médiából, ami rávilágít a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseinek ellentmondásaira, különös tekintettel a határon túli magyarok és a magyarországi támogatottak közötti egyenlőtlenségekre.

A Magyar Hang cikkének megjelenése után Szentmártoni János rövid levélben reagált az ügyre. Ebben kijelentette, hogy valótlan az az állítás miszerint 1,8 millió forintos fizetése lett volna. „Az Előretolt Helyőrség című lapcsaládnál a főszerkesztői díjazásom havi bruttó 350 ezer Ft volt. Előfordult, hogy hónapokig elmaradt a fizetésem, amelynek összegét összevontan fizették ki. Így a (…) megjelölt 1,8 millió Ft több havi munkadíjamat tartalmazta. Tehát hazug az az állítás, hogy összesen 64,8 millió forintot vettem volna fel a szerkesztői munkámért” – írja Szentmártoni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!