Tízéves adómentesség ígéretével csalogatná haza a külföldre települt romániaiakat a miniszterelnök

2024. augusztus 24. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Elérkezett az ideje, hogy Románia tegyen valamit a diaszpórában élő románokért, akik a hazaküldött pénzösszegekkel évről évre több milliárd euróval járulnak hozzá Románia költségvetéséhez”, jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati tisztújító kongresszusán.

Mint írtuk, a kongresszuson Marcel Ciolacut újraválasztották pártelnöknek, és ő lesz a párt államfőjelöltje is.

Mint a PSD újrázó elnöke és államfőjelöltje kifejtette: más országok mintájára azt javasolja, hogy a külföldön jogszerűen letelepedett román állampolgárok a hazatérésük után 10 éven keresztül ne fizessenek adót a hazahozott pénzük után, és legyen adómentes a külföldről származó jövedelmük (befektetések, bérleti díjak, osztalékok) is.

Ciolacu az Agerpres szerint beszélt arról is, hogy Ukrajna támogatása biztosítja Románia békéjét, és Bukarest támogatni fogja a szomszédos államot a háború utáni újjáépítési erőfeszítésekben is. „Nem hiszem, hogy akad ebben a teremben bárki, aki azt szeretné, hogy Oroszország a szomszédunk legyen. Ezért továbbra is határozottan támogatni fogjuk Ukrajna függetlenségét és szuverenitását” – jelentette ki.

Beszédében kitért arra is, hogy Románia továbbra is különös figyelmet fog fordítani a Moldovai Köztársasággal fenntartott kapcsolataira, és aktívan támogatni fogja a Pruton túli ország európai integrációját. Emellett fontosnak nevezte a határon túli románok jogainak védelmét.

Kijelentette: azzal a meggyőződéssel indul az év végi elnökválasztáson, hogy az államnak minden román állampolgárról gondoskodnia kell, ezért az elnöki hivataltól a közigazgatás legalsó szintjéig meg kell reformálni.

A miniszterelnök tehát beszédében nagy hangsúlyt fektetett a diaszpórában élő románság megszólítására, amire a PSD államfőjelöltjeként szüksége is lesz, hisz az elmúlt években a külföldön élő romániaiak magatartása inkább volt mondható PSD-ellenesnek, mint támogatónak. A külföldi román állampolgárok általában a neoliberális, jobboldali, vagy az ellenzéki pártokra szavaztak, szemben az elméletileg baloldali párttal. Ezen a választáson azonban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is jó eséllyel számíthat a diaszpórában élő románok támogatására, akik a PSD szavazóbázisára is veszélyesek lehetnek.

Mint írtuk, a diaszpórában az AUR és az SOS együtt megelőzte a PSD-PNL szövetséget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!