2030-ra megtörténhet Románia nagy egyesítése autópályákkal

2024. augusztus 12. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

2030-ra elkészülhetnek a Romániát alkotó történelmi régiókat összekötő autópályák – becsülte meg Sorin Grindeanu közlekedési miniszter a Digi24 vasárnapi műsorában. A Nagy Egyesülés után több mint száz évvel megtörténhet Románia nagy egyesítése az autópályákkal is, mondta. Ehhez addig a moldvai autópályának (A7-es), a Nagyszebent Pitești-tel összekötő A1-es autópályának, illetve Marosvásárhelyt a moldvai Németvásárral (Târgu Neamț) összekapcsoló A8-as autópályának kell elkészülnie.

A közlekedési minisztert arról kérdezték, hogy mikor történik meg az ország „nagy egyesítése” a gyorsforgalmi utakkal. Grindeanu úgy becsülte, hogy az A1-es autópálya, aminek az építése miatt nemrég egy hónapra le volt zárva az Olt völgye 2027-re készülhet el. A Székelyföldet is érintő A8-asról pedig azt mondta a tárcavezető, hogy „egy kicsit, egy-két évvel később”. Amikor megkérdezték, hogy 2030-ig megtörténik-e, azt válaszolta, nem hiszi, hogy addig kell majd várni.

A két egykori román fejedelemséget, Moldovát és Havasalföldet összekötő A7-es autópálya már idén elkészülhet az illetékesek szerint, legalábbis, ha az A7-es sztráda Buzău és Focșani közötti szakaszát tekintjük.

Az infrastrukturális fejlesztések monitorizálásával foglalkozó Pro Infrastruktura Egyesület becslése szerint a Buzău és Focșani közötti autópálya elkészültét 2025-re becsüli, míg Nagyszeben összekapcsolásában Pitești-tel még vannak olyan szakaszok, aminek nehéz megbecsülni az elkészültét, mert még építése engedélye sincsen, de Erdély és Havasalföld összekapcsolását 2028-ra teszik. A Marosvásárhelyet Németvásárral összekötő 211,1 kilométeres sztráda áll a legrosszabbul, a Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti 24,4 kilométeres részének a kivitelezési szerződését idén februárban írták alá, de a több még rosszabbul áll, például a múlt héten ismét halasztottak a Nyárádszereda és Sóvárad között 23 kilométeres szakasz tervezésére és kivitelezésre kiírt pályázatok benyújtási határidejét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!