Aláírták a Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti sztrádaszakasz kivitelezési szerződését

2024. február 16. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírták pénteken a szállításügyi minisztérium székhelyén az A8-as autópálya Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti szakaszának megtervezéséről és kivitelezéséről szóló, 2,46 milliárd lej értekű szerződést, írja az Agerpres.

A munkálatokra kiírt versenytárgyalást a török Nurol Insaat Ve Ticaret AS vállalat nyerte. A cégnek a szerződés szerint hat hónap áll a rendelkezésére az autópályaszakasz megtervezésére és további 24 hónap a kivitelezésére.

A 24,4 kilométeres sztrádaszakaszon összesen 36 hidat, felüljárót és viaduktot fognak építeni.

Az eseményen Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter elmondta, hogy a pénteken aláírt szerződés az utolsó azok közül, amelyeket az EU helyreállítási alapjából lehívott forrásokból finanszíroz a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR). Magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy a CNAIR-nak sikerült leszerződnie az országos helyreállítási tervben (PNRR) sztrádaépítésre előirányzott teljes összeget. Közlése szerint 18 szerződést írtak eddig alá, összesen 27,7 milliárd lej értékben, 410-412 kilométer autópálya kivitelezésére.

Az A8-as autópálya Marosvásárhelyt a román-moldovai határ mellett levő Ungheni-el köti majd össze, ebből a Marosvásárhely – Târgu Neamţ szakasz 211,1 kilométer hosszú. Ez utóbbi sztrádaszakasz egyik része a Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti 24,4 kilométeres rész.

A szállításügyi minisztérium ugyancsak pénteken jelentette be, hogy versenytárgyalást hirdetett az Arad és Nagyvárad közötti 120 kilométeres gyorsforgalmi út kivitelezésére. A munkálatokra 8,5 milliárd lejt szán a CNAIR.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!