Változtatna Ciolacu az egyetemi közegben elkövetett szexuális zaklatások megfékezését célzó jogszabályokon

2024. augusztus 1. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyetemi közegben elkövetett szexuális zaklatások megfékezését célzó jogszabályokra kért javaslatokat Ligia Deca tanügyminisztertől Marcel Ciolacu, írja az Agerpres.

A miniszterelnök a csütörtöki kormányülés kezdetén hozta szóba az egyetemi közegben történt szexuális zaklatások témáját, amely a napokban a közbeszéd előterébe került. Ciolacu kijelentette, a jelenség elfogadhatatlan és tolerálhatatlan, "függetlenül az agresszor nevétől'.

Ciolacu arra kérte Ligia Deca tanügyminisztert, hogy jövő hétre az Országos Rektori Tanáccsal együttműködve álljon elő törvénymódosító javaslatokkal, amelyek valós védelmet biztosíthatnak az áldozatoknak, és rövid idő alatt az igazságszolgáltatás kezére adják az elkövetőket.

Mint írtuk, egy friss kormányhatározat akadályozza a névtelen bejelentések kivizsgálását az egyetemeken. A Ciolacu-kormány korábbi határozata értelmében az egyetemek etikai bizottságai tavasz óta nem kötelesek kivizsgálni a visszaélésekre vagy szexuális zaklatásra vonatkozó névtelenül érkezett bejelentéseket, noha az élvonalbeli külföldi egyetemeken az a gyakorlat, hogy a névtelen bejelentéseket is figyelembe veszik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!