Szexuális zaklatás: friss kormányhatározat akadályozza a névtelen bejelentések kivizsgálását az egyetemeken

2024. július 31. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Ciolacu-kormány határozata értelmében az egyetemek etikai bizottságai tavasz óta nem kötelesek kivizsgálni a visszaélésekre vagy szexuális zaklatásra vonatkozó névtelenül érkezett bejelentéseket, noha az élvonalbeli külföldi egyetemeken az a gyakorlat, hogy a névtelen bejelentéseket is figyelembe veszik, hívja fel a figyelmet az Edupedu.ro oktatási szakportál.

Miközben az Országos Rektori Tanács és Ligia Deca tanügyminiszter is a szexuális zaklatás elleni szigorú fellépést kért az egyetemektől a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Egyetemen (SNSPA) feltárt visszaélések nyomán, az ilyen esetek napvilágra kerülését gátolja, hogy névtelenül nem lehet jelenteni őket, írja az Edupedu.

A SNSPA hallgatói szervezetének vezetője korábban arra hívta fel a figyelmet Alfred Bulai professzor zaklatási ügye kapcsán, hogy az egyetemen a névtelen bejelentéseket eleve elutasítják, csak azokat vizsgálják ki, amelyek az érintett áldozattól származnak és hat hónapnál nem régebbi esetről szólnak.

Az Edupedu szerint a romániai egyetemeken általános gyakorlat, hogy kizárják a névtelen bejelentéseket, hogy elkerüljék annak lehetőségét, hogy valaki alaptalanul, például bosszúból bepanaszoljon egy tanárt. A friss kormányrendelet azonban a lehetőségét is kizárta annak, hogy egy egyetem figyelembe vegye a névtelen bejelentéseket, miközben a szakemberek azt ajánlják, hogy az esetleges áldozatoknak minden lehetőséget meg kell adni arra, hogy segítséget kérjen.

Az egyetemi etika és deontológia keretkódexére vonatkozó, 2024. április 4-én elfogadott 305-ös kormányrendelet értelmében egy bejelentés csak akkor fogadható el, ha tartalmazza a jelentéstevő aláírását és személyes adatait. A bejelentő csak remélheti, hogy az egyetem etikai bizottsága az előírás szerint bizalmas információként kezeli a személyazonosságát.

Az egyetemi közegben történő visszaélések, szexuális zaklatások feltárásának módja azután került ismét a figyelem középpontjába, hogy a Snoop.ro tényfeltáró portálon hétfőn közölt cikk bemutatta, hogyan zaklatta szexuálisan több tanítványát éveken keresztül Alfred Bulai professzor. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, a SNSPA szenátusa pedig felfüggesztette Alfred Bulai oktatói tevékenységét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!