Magyar Hang: Demeter Szilárd felesége az Erdélyi Médiatérnél állt alkalmazásban, és többet keresett, mint Orbán Viktor

2024. augusztus 1. – 08:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Hang értesülései szerint Demeter Szilárd felesége, Birtalan Andrea, nyolcszor többet keresett az Erdélyi Médiatér Egyesületnél, mint egy átlagos szerkesztő. Az egyesület portofóliójába tartozó médiumokat magyar adóforintokból finanszírozták, és ebből az összegből fizették a huszonéves „külföldi pénzügyi kapcsolatokért felelős menedzser” pozícióban dolgozó Birtalan Andreát.

A Magyar Hangnak a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott közérdekű adatigényléssel sikerült megszerezni az Erdélyi Médiatér Egyesület magyarországi támogatásának elszámolásait. A 95 oldalas dokumentumnak szándékosan nehezítették meg a feldolgozását: a kiadási tételeket tartalmazó táblázatokat 90 fokkal elforgatták, az Excel-fájlokat kinyomtatták és beszkennelték, hogy ne lehessen bennük keresni, az utalási bizonylatoknál a magánszemélyek neveit feketével takarták ki, részletezi a cikk, melyből kiderül, hogy a 2021. július 1. és 2022. október 31. közötti időszakra vonatkozó elszámolásokat vizsgálták át.

Az iratcsomagban szereplő adatok szerint az Erdélyi Médiatér Egyesület dolgozóinak átlagos fizetése nettó 3100 lej volt, vagyis a szerkesztők, újságírók az akkori romániai minimálbér alig kétszeresét vihették haza, ami a forint-lej árfolyam alapján 229 ezer és 261 ezer forint között mozgott. Ezzel szemben a könyvelő majdnem kétszer annyit keresett, mint egy szerkesztő, a félállású „adminisztrációs titkár” pedig 6000 lejt kapott.

Mohácsi Árpád László, az egyesület vezetője nettó 11 700 lejes fizetést kapott, amely árfolyamtól függően 865 és 982 ezer forint közötti összeget jelent. Az elszámolás szerint azonban a legjobban fizetett pozíció a „külföldi pénzügyi kapcsolatokért felelős menedzser” volt, havi bruttó 43 419 lej fizetéssel, amely forintban 3,2–3,6 milliót jelentett. Ez az összeg, írja a Magyar Hang több, mint Orbán Viktor miniszterelnök 2021-es bruttó fizetése, amely 2,7 millió forint volt.

A Magyar Hang kutatásaiból kiderült, hogy a pozíciót Birtalan Andrea, Demeter Szilárd felesége töltötte be. Az augusztusi utalási bizonylat szerint nettó 25 400 lejt, vagyis több mint nyolcszorosát kapta egy szerkesztő havi bérének. Ez az összeg forintban 1,9 és 2,1 millió között mozgott.

Birtalan Andrea 1995-ben született Budapesten, Székelyföldön nőtt fel, és 2022-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Korábban az Előretolt Helyőrség Íróakadémia növendéke volt, és idén januárban jelent meg első verseskötete. Az interjúkban, amelyeket vele készítettek, nem említette pénzügyi területen végzett tevékenységét.

A Magyar Hang megkereste Demeter Szilárdot is, akinek a válasza szerint felesége nem közszereplő, így munkája és tevékenysége sem kíván nyilvánosságot. Hangsúlyozta, hogy nincs köze ahhoz, hogy a romániai magyar egyesület hogyan költi el bevételeit. Demeter hozzátette, hogy a magyarországi támogatásokkal fillérre elszámoltak, és a román pénzügyi vizsgálatok sem találtak hibát az egyesület működésében.

Ennek ellenére az Erdélyi Médiatér Egyesület 2022 végére bezárta az összes nyomtatott újságját, és elbocsátotta dolgozói 70 százalékát. A lap úgy tudja, hogy a román adóhatóság, az ANAF vizsgálatot indított az aránytalanul nagy fizetések ügyében, de annak eredményéről nincs információ.

A Magyar Hang egyébként nemrég arról cikkezett, hogy egy amerikai luxusterepjárót is vehettek az erdélyi média támogatására szánt pénzből. A Cadillac Escalade 6.2 V8 Sport Platinum-ot most épp el akarják adni, 15 és fél millió forintért kínálják, és 50-60 ezer euróért vehették. A hétszemélyes, faberakásos, bőr belsős, memóriás utasüléssel rendelkező, 6,162 köbcentiméteres luxusjármű motorja 409 lóerős, és újonnan 140 ezer euróba kerül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!