A Meleg étel az iskolában program egész országra történő kiterjesztését kéri az USR

2024. július 23. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Meleg étel az iskolában program egész országra történő kiterjesztését kéri a kormánytól a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), arra hivatkozva, hogy ez az egyetlen módja az iskolaelhagyás megfékezésének – írja az Agerpres.

A párt hétfőn az után adott ki közleményt, hogy megjelent az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb ezzel kapcsolatos felmérése, mely szerint tavaly az EU-ban közel húszmillió gyermeket fenyegetett a szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélye, és Romániában a legmagasabb a veszélyeztetettek aránya. Az korai iskolaelhagyók aránya a statisztikák szerint az EU-ban Romániában volt a legmagasabb, 16,6 százalékos.

Az ellenzéki párt képviselői úgy vélik, hogy a Meleg étel az iskolában program jelenti a megoldást a szegénység által veszélyeztetett gyerekek iskolai lemorzsolódásának megakadályozására. A PSD-PNL kormány azonban ennek dacára sem hajlandó a programot az ország egészére kiterjeszteni – állítja a közlemény.

Az USR hozzáteszi, hogy több törvényjavaslatot is benyújtott annak érdekében, hogy 2030-ig minden tanuló számára garantált legyen a napi egy meleg étel. A World Vision szervezet által összesített és Silvia Dinică szenátor által ismertetett adatok szerint a programban részt vevő gyerekek 49 százaléka számára az iskolában kapott meleg ebéd jelenti a fő étkezést, 22 százalékuknak pedig ez az egyetlen étkezés egy nap során. Ugyanezen adatok szerint a hátrányos körülmények között élő gyerekek közül minden ötödik éhesen fekszik le.

„Ezért fontos a Meleg étel az iskolákban és az Iskola utáni iskola program finanszírozása: meleg ételt biztosítunk a gyerekeknek és az oktatási rendszerben marasztaljuk őket, jobb és biztosabb jövőt nyújtva nekik, ami eltávolítja őket a szegénységtől” – idézik a szenátort.

Évek óta dolgoznak az iskolai meleg ebéd program bevezetésén Romániában, de csak az utóbbi két évben növelték meg jelentősen a programba beválasztott iskolák számát. 2022 őszétől 350 tanintézményben szolgálnak fel meleg ebédet a diákoknak, míg idén januárban már arról beszélt a kormányfő, hogy 1000-re emelnék azoknak a tanintézeteknek a számát, amelyek diákjai meleg ebédet kapnak. A programmal és részleteivel korábban mi is részletesen foglalkoztunk, akkor volt olyan iskolaigazgató, aki azt mondta, „volt olyan diákjuk, aki a meleg ebéd program előtt életében nem evett kétfogásos ételt”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!