Megduplázná a kormány a meleg ebédet adó iskolák számát

2024. január 11. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki ülésén a kormány jóváhagyta az egészséges iskolai étkezést célzó országos program folytatására szánt keretet. Ezzel az eddigi 450-ről 1000-re emelnék azoknak a tanintézeteknek a számát, amelyek diákjai meleg ebédet kapnak.

A kormány közleménye szerint a program idei költségvetése 1.139.400.000 lej, és a 2023/115-ös sürgősségi rendeletnek megfelelően ez összeg legtöbb 1000 közoktatási intézmény diákjainak étkeztetésére terjed ki. A programot az állam bizonyos bevételeinek az önkormányzatoknak leosztott összegeiből finanszírozzák.

A csütörtöki kormányülés előtt Marcel Ciolacu miniszterelnök kifejtette, az iskolában kapott meleg ebéd alapvető fontosságúnak bizonyult az iskolaelhagyás elleni küzdelemben.

A programmal ebben az anyagunkból foglalkoztunk korábban. Akkor volt olyan iskolaigazgató, aki azt mondta, „volt olyan diákjuk, aki a meleg ebéd program előtt életében nem evett kétfogásos ételt”.

A csütörtöki kormányülés előtt Marcel Ciolacu arról is beszélt, hogy a szülők rövidesen átvehetik az 500 lej értékű oktatási utalványokat, hogy taneszközöket és iskolai ruházatot vásároljanak gyermekeiknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!