A román fasiszta mozgalom egyik vezetőjét avatja szentté az ortodox egyház

2024. július 13. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet figyelmeztetése ellenére a román ortodox egyház (BOR) zsinata jóváhagyta a Mihály Arkangyal Légiója nevű egykori fasiszta mozgalom egyik képviselője, a Dnyeszter-melléken később misszionáriusként szolgáló Ilie Lăcătușu ortodox pap szentté avatását – közölte a G4Media.ro.

A román ortodox patriarchátus 2025-ös centenáriumi évére készülve a BOR a csütörtökön és pénteken tartott zsinati ülésszakán az egyház 16 papjának szentté avatásáról döntött, köztük Ilie Lăcătușuéról is, akit „hitvalló szentként” fognak ünnepelni az ortodox templomokban minden év június 22-én.

Marchiș Cristian blogger, akivel a Transtelex a nagykárolyi Kölcsey-szobor avatása kapcsán már beszélgettünk, úgy kommentálta a történteket, hogy valójában nem meglepő, hogy a román ortodox egyház kanonizálja Ilie Lăcătușut. Szerinte ez közvetetten a BOR légionárius mozgalomhoz való kapcsolódásáról tanúskodik, hogy „még mindig egyetértenek a zsidók lemészárlásával és a holokauszttal”. „Ez a leendő szent abban az időben Dnyeszteren túl szolgált. Pap és legionárius vezető volt. Azon a Dnyeszteren túli területen, ahol több ezer besszarábiai, odesszai zsidót mészárolt le az Antonescu-rezsim a koncentrációs táborokban. Igen, a BOR támogatásával is” – tette hozzá.

Az MTI által ismertetett zsinati közlemény szerint Ilie Lăcătușut 1934-ben pappá szentelték, kezdetben Olténiában szolgált, majd 1942-43-ban a Dnyeszter-mellékre küldték ortodox misszionáriusi szolgálatra, később a kommunista hatalom 1952-1964 között kétszer is bebörtönözte és kényszermunkatáborba hurcolta, 1970-től azonban ismét papi szolgálatot láthatott el 1983-ban bekövetkezett haláláig.

Alexandru Florian, a holokausztkutató intézet igazgatója a zsinati határozatot megelőzően arra hívta fel a figyelmet, hogy az ortodox egyház „egy legionáriust készül szentté avatni”. Ilie Lăcătușu ugyanis egy legionárius fészek egyik vezetőjeként tevékenykedett az 1930-as években olténiai szolgálata idején, és később „misszionáriusi szolgálata idején sem tanúsított semmilyen empátiát” a lágerekbe hurcolt román zsidók sorsát illetően a Dnyeszter-melléken, ahol szolgálati helyén láger működött.

A román ortodox patriarchátus 2000-ben kezdeményezte Ilie Lăcătușu szentté avatását, ekkor adta áldását arra, hogy megnyissák a zarándokok előtt a kommunisták által meghurcolt misszionárius kriptáját a bukaresti Giulesti-temetőben.

A román állam a NATO-csatlakozás küszöbén, a 2000-es évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidót öletett meg az 1941-44-es időszakban. A bukaresti kormány 2005-ben hozta létre Romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézetet (INSHR-EW), amely a középiskolai oktatásba tavaly bevezetett, a zsidók történetét és a holokausztot megismertető új tantárgy tananyagának kidolgozásában is kiemelt szerepet kapott.

A román ortodox egyház 2025-ben ünnepli önállósulása konstantinápolyi elismerésének 140., illetve a román ortodox patriarchátus megalapításának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból a bukaresti parlament „a román patriarchátus centenáriumi évének” nyilvánította 2025-öt, lehetővé téve, hogy az állami intézmények és az önkormányzatok költségvetési forrásokból támogassák az egyházi ünnepségeket.

A 16 pap között, akiknek jóváhagyták a szenté avatását, van a Ceaușescu-korszak karizmatikus egyházi egyénisége, a legendás népszerűségű Arsenie Boca is. A sajtó is rendre az ő nevét emelte ki a szenté avatások jóváhagyásáról szóló hírében. Boca ortodox hívők ezreit vonzotta Hunyad megyei kolostorába, amiért meg is hurcolta a Securitate. 2015-ben megkezdték Arsenie Boca szentté avatásának procedúráját, akkortájt ünnepnapokon akár 50 ezer zarándok is felkereste a sírját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!