Románia is küld Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának

2024. július 10. – 12:20

Románia is küld Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának
Klaus Iohannis a NATO 75. évfordulóját ünneplő rendezvényre érkezik a washingtoni Mellon Auditoriumba, 2024. július 9-én – Brendan Smialowski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis román elnök amerikai kollégájával, Joe Bidennel, ukrán kollégájával, Volodomir Zelenszkijjel, valamint Dick Schoof holland, Giorgia Meloni olasz kormányfővel és Olaf Scholz német kancellárral közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna légvédelmének megerősítéséről – írja a Fehér Ház kedd esti közleménye alapján az Agerpres.

Joe Biden elnök is bejelentette a NATO 75 éves fennállása alkalmából kedd este rendezett ünnepségen elmondott beszédében, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei újabb Patriot légvédelmi rendszereket küldenek Ukrajnába. Közös nyilatkozatukban a vezetők kifejezték elkötelezettségüket amellett, hogy további légvédelmi képességekkel látják el Ukrajnát, hogy megvédje magát Oroszország folyamatos agressziójával szemben, amely a polgári infrastruktúrákat és a civil lakosságot is érintik.

Bejelentették, hogy az USA, Németország és Románia Patriot-rendszereket, Hollandia és más szövetségesek egy másik Patriot-rendszer beüzemeléséhez szükséges elemeket, Olaszország egy SAMP-T rendszert adományoz Ukrajnának.

A nyilatkozat aláírói bizakodásukat fejezték ki, hogy ez az öt stratégiai légvédelmi rendszer segíteni fogja az ukrán városok, civilek és katonák védelmét. Elkötelezték magukat, hogy szorosan együttműködnek az ukrán kormánnyal a rendszerek gyors beüzemelésének érdekében.

„Üdvözöljük továbbá a NATO elkötelezettségét, hogy támogatja Ukrajna erőfeszítéseit egy interoperábilis integrált lég- és rakétavédelmi rendszer kialakítására. Moszkvának és a világnak szóló üzenetünk egyértelmű: Ukrajnának nyújtott támogatásunk erős és megingathatatlan” – olvasható még a közös nyilatkozatban.

Klaus Iohannis államfő szerdán és csütörtökön részt vesz a washingtoni NATO-csúcson, amelynek keretében a tagállami vezetők többek között fontos döntéseket fognak hozni az Ukrajna hosszú távú, nagyobb kiszámíthatóságot biztosító támogatásának fokozásáról, emellett a kollektív elrettentés és védelmi pozíció további megerősítéséről és korszerűsítéséről is megállapodnak.

Klaus Iohannis elnököt szerdán dél körül, a NATO-csúcstalálkozóra érkezve Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Joe Biden amerikai elnök fogadja. Szerda este Klaus Iohannis a többi tagállam vezetőjével együtt részt vesz a Joe Biden elnök által a Fehér Házban szervezett vacsorán.

Már korábban felmerült, hogy Románia Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának. Akkor Klaus Iohannis és Nicolae Ciucă azt hangsúlyozták, hogy Románia sem maradhat védelem nélkül, és megfelelő kompenzációra van szükség a rendszer átadása esetén. Akkor Angel Tîlvăr védelmi miniszter azt mondta, hogy jelenleg egyetlen működő Patriot rendszere van az országnak, ami nélkülözhetetlen, de tervezik további rendszerek felszerelését. Tîlvăr azt is hangsúlyozta, hogy a további rendszerek operatívvá válásáig Románia nem engedheti meg magának, hogy csökkentse védelmi képességeit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!