Adná is meg nem is Románia a Patriot légvédelmi rendszert az ukránoknak, attól függ, hogy mit kap érte

2024. május 24. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnának történő átadásának kérdésében Klaus Iohannis és Nicolae Ciucă hangsúlyozták, hogy Románia nem maradhat védelem nélkül, és hogy megfelelő kompenzációra van szükség a rendszer átadása esetén. Több lehetőség merülhet fel, mit kaphatunk cserébe: bár konkrét részletek még nem derültek ki, Románia számára elengedhetetlen, hogy a Patriot rendszer átadása esetén megfelelő biztonsági, katonai és gazdasági kompenzációt kapjon. A tárgyalások során Románia célja, hogy fenntartsa saját védelmi képességeit, miközben támogatja Ukrajna védelmét is.

Nicolae Ciucă nyugalmazott tábornokot, volt kormányfőt is megszólaltatta a sajtó a Patriot légvédelmi rendszer ügyében, amit Iohannis a Bidennel való találkozóján félig-meddig odaígért Ukrajnának, azonban miután hazaért, mintha már meggondolta volna magát, és már nem adná oda fejünk fölül olyan szívesen az egyetlen működő Patriot rendszert a szomszédoknak. Nos, a PNL jelenlegi elnöke, és valószínű, hogy Iohannis Cotroceni-i helyét is megpályázó Ciucă is hasonló álláspontot képvisel, és az újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy bár Románia szívesen válaszol minden igényre és kérésre, biztosítani kell, hogy a helyettesítés megfelelő legyen. A politikai elemzők nem győzik hangsúlyozni, hogy Iohannis elnök részéről felelőtlenség volt most tematizálni a Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába történő áthelyezését, mert a döntés időzítése és kommunikációja súlyos biztonsági, diplomáciai és politikai kockázatokat rejt magában, és jelentős bizonytalanságot kelt a közvéleményben.

Néhány héttel ezelőtt röppent fel a hír, hogy Románia három Patriot rakétavédelmi rendszere közül a működőképes hamarosan Ukrajnába kerülhet, hogy erősítse Kijev védelmét az orosz rakétatámadásokkal szemben. Ez a döntés része lenne annak az európai erőfeszítésnek, amely Berlin és Madrid mellett Bukarestet is bekapcsolja egy átfogó rakétavédelmi pajzs létrehozásába.

Az elképzelés Klaus Iohannis román elnök és Joe Biden amerikai elnök közötti tárgyalások során merült fel Washingtonban. Az USA és Románia közötti együttműködés részeként Románia egy Patriot rendszert ajánlana fel Ukrajnának, ami egy milliárd dolláros értéket képvisel. Azonban Iohannis jelezte, hogy a csere során Romániának biztosítania kell saját védelmét is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács áprilisi ülésén hangsúlyozta, hogy legalább hét Patriot rendszerre van szüksége az országának az orosz rakéták elleni védelemhez. Jelenleg Ukrajnában négy Patriot rendszer működik, de további támogatásra van szükség, különösen a korábbi amerikai segélyek leállítása után kialakult krízis miatt.

Németország bejelentette, hogy egy további Patriot rendszert szállít Ukrajnának, amiért Zelenszkij külön köszönetet mondott Olaf Scholz német kancellárnak. Az USA is kiveszi a részét a segítségben, hiszen egy korábbi támadás után helyreállították az egyik Patriot rendszert, és újabb lövedékeket küldtek Ukrajnának.

Románia jelenleg ezzel az egyetlen teljesen működőképes Patriot rendszerrel rendelkezik, és további hármat telepítenek, míg további három rendszert szerződtetek le, ezekről nem tudni pontosan mikor érkeznek meg. A Raytheon Technologies Corp. által gyártott rendszerek célja, hogy biztosítsák Románia légterét bármilyen légitámadás ellen.

Angel Tîlvăr védelmi miniszter szerint az egyetlen jelenleg működő Patriot rendszer nélkülözhetetlen, és a döntést a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) kell meghozni. Tîlvăr hangsúlyozta, hogy a további rendszerek operatívvá válásáig Románia nem engedheti meg magának, hogy csökkentse védelmi képességeit.

A témát erősen politizálták, különösen az amerikai látogatás után. A szkeptikusok és támogatók között intenzív vita alakult ki, amelyet az éppen zajló választási kampány is felerősített. Ez nehezíti a helyzet kezelését, és megosztja a közvéleményt.

A végső döntést valóban a CSAT hozza meg, de a dátumot még nem tűzték ki. A politikai bizonytalanság és a különböző álláspontok miatt ez még várat magára, ami növeli a feszültséget a kérdés körül.

A Patriot rendszer Ukrajnába történő áthelyezése Románia számára komoly stratégiai kihívást jelentene. Egyrészt erősítené a NATO és a szövetségesi kapcsolatok jelentőségét, másrészt azonban saját védelmi képességeit is kockára teheti. A döntés tehát nemcsak katonai, hanem politikai szempontból is rendkívül érzékeny.

A téma felvetése egy olyan időszakban történt, amikor Románia politikai légköre feszült és instabil. Az elnöki kampány közeledtével a politikai szereplők minden lehetséges eszközt felhasználnak, hogy növeljék népszerűségüket, ami súlyosan torzíthatja a vitát. A nyilvánosság előtt zajló politikai kampányok közepette tematizálni ezt, zavart és bizonytalanságot kelt a lakosság körében. Az emberek nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel ahhoz, hogy megértsék a döntés stratégiai következményeit, így könnyen félrevezethetők.

A Patriot rendszerek áthelyezése komplex technikai és logisztikai feladat, amely hosszú távú tervezést és alapos előkészítést igényel. Az idő előtti bejelentés és a gyors döntéshozatal kockázatokat rejthet magában a rendszer hatékonysága és működőképessége szempontjából. Iohannis elhamarkodott nyilatkozata azt sugallja, hogy a döntés előkészítése és a nemzeti biztonsági stratégia nem volt teljesen kidolgozva. Az ilyen típusú döntések alapos elemzést és egyeztetést igényelnek a kormányzati és katonai vezetőkkel, amit láthatóan nem sikerült teljes mértékben megvalósítani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!