Joe Biden bejelentette a NATO-csúcson, hogy új légvédelmi rendszereket kap Ukrajna

2024. július 10. – 06:57

Joe Biden bejelentette a NATO-csúcson, hogy új légvédelmi rendszereket kap Ukrajna
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a szövetség 75. évfordulója alkalmából rendezett NATO-csúcson Washingtonban, 2024. július 9-én – Fotó: Leah Millis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A washingtoni NATO-csúcson mondott beszédében Joe Biden amerikai elnök újabb fegyverszállítmányokat ígért Ukrajnának. Bejelentette, hogy a NATO öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát, írja a Guardian.

A bejelentés azután jött, hogy hétfőn az eddigi legsúlyosabb orosz légitámadás érte Kijevet. Egy gyerekkórházat is találat ért, aminek következtében heten meghaltak. Kijeven kívül más nagyvárosokat is rakétákkal támadtak az oroszok: a közép-ukrajnai Krivij Rih városában legalább tízen haltak meg miatta, a keleti Pokrovszkban pedig hárman. Biden „Oroszország brutalitásának szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a hétfői támadást. Az amerikai elnök elmondta, hogy Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következő egy évben, amelyek segítségével képesek lesznek megvédeni az ukrán városokat és a fronton harcoló csapatokat az orosz támadásoktól.

„Putyin azt hitte, hogy a NATO meg fog törni. Ma a NATO erősebb, mint valaha. Amikor ez az értelmetlen háború elkezdődött, Ukrajna szabad ország volt. Ma is szabad ország, és a háború úgy fog véget érni, hogy Ukrajna szabad és független ország marad” – jelentette ki beszédében Biden. Hozzátette: Oroszország nem fog győzni, Ukrajna fog győzni.

A mostani NATO-csúcstalálkozó nemcsak Ukrajna számára lehet kulcsfontosságú, hanem az alkalmasság látszatáért küzdő Joe Bidennek is. A június 27-i elnökjelölti vita nagyon rosszul sikeredett számára, érthetetlen, furcsa szavai és viselkedése miatt megrendült a Demokrata Párton belül is a bizalom abban, vajon végig tudja-e vinni hajlott kora miatt a kampányt. Egyre több demokrata döntéshozó és pénzügyi támogató szólítja fel Bident a visszalépésre, de a Biden-kampány egyelőre kitart.

A BBC is arról ír, Biden a háromnapos találkozón és annak nyilvános eseményein nem ejthet hibát, a visszalépését akarók ugyanis lecsapnának rá. Az európai szövetségesek is aggódnak, főleg azért, mert Donald Trump nyerhet, ő pedig már első elnöksége idején hanyagolta Európa támogatását.

A NATO-csúcson Orbán Viktor is részt vesz. A magyar miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török államfővel tárgyalt, és a magyar „békemisszió” támogatását kérte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!