Turisztikai charterjáratok törléséhez is vezethet a Tarom pilótáinak szabotázsakciója

2024. július 8. – 18:00

Turisztikai charterjáratok törléséhez is vezethet a Tarom pilótáinak szabotázsakciója
Utasok szembesülnek a törölt járatok listájával az otopeni-i repülőtéren, 2024. július 8-án – Fotó: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Mint írtuk, hétfőn tíz járatát volt kénytelen a román állami légitársaság törölni, miután a pilótáik sorra beteget jelentettek. A Spotmedia szerint ezt azt is eredményezheti, hogy turisztikai charterjáratokat is kell törlöljenek.

Többek között nem szállt fel a Bukarest-Nagybánya járat gépe sem, ami azokat a pilótákat szállította volna, akik két antalyai charterjáratot vittek volna.

A portál szerint a pilóták akciójának egyik oka az, hogy elégedetlenek a béreikkel. A fizetésük fele a magánszektorban dolgozókénak, ráadásul túl sok a munkájuk, előfordul az is, hogy 7 napból 7-et dolgoznak, miközben leglisan csak heti 5 napot repülhetnének.

A Spotmedia szerint a pilóták és a másodtisztek fizetése nagyjából a 2007-es szinten van. Miközben egy Tarom-pilóta havi kb. 4500 eurót keres, a legtöbb magáncégnél a bérek elérik a havi 10 000 eurót. A portál úgy tudja, a legtöbb Tarom-pilótának már van állásajánlata a versenytársaktól.

Azt is kifogásolják az állami cég dolgozói, hogy a Munka Törvénykönyvének megszegésére kényszerítik őket, mely maximum öt egymást követő napi repülést és két szabadnapot ír elő. A pilóták ezzel szemben hat, sőt hét egymást követő napon is repülnek, miközben csak öt nap szerepel a munkalapjukon, és a túlóráikat nem fizetik ki. Azt is panaszolják továbbá, hogy a munkakörülmények és az étkezésük siralmas.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!