A Gabriel Resources megtámadta a döntést, amellyel Románia megnyerte a Verespatak-pert

2024. július 8. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A kanadai vállalat hétfőn bejelentette, hogy megtámadta a washingtoni Nemzetközi Kereskedelmi Választottbíróság (ICSID) döntését, amellyel Románia nyert a Verespatak-ügyben, és annak érvénytelenítését kéri, írja a G4Media.

A Gabriel Resources a Románia elleni választottbírósági eljárásban 2024. március 8-án hozott ICSID-ítélet megsemmisítését kéri, amely „a három választottbíró egyikének határozott egyet nem értése ellenére” elutasította a kanadai cégnek a román állammal szemben benyújtott követeléseit. Az ICSID emellett mintegy 10 millió dollárnyi perköltséget ítélt meg Romániának.

Az ICSID-határozat megsemmisítése iránti kérelmében a Gabriel Resources „alapvető hibákra” hivatkozik az ICSID-törvényszék összetételében, azt kifogásolja, hogy „a többségi határozatot hozó választottbírák közül kettő, Pierre Tercier és Zachary Douglas professzor nem rendelkezett az ICSID-egyezmény által megkövetelt függetlenséggel és pártatlansággal, és nem fedték fel megfelelően a maguk és az ügyben érintett felek közötti kapcsolatokat, beleértve a román ügyvéddel fennálló kapcsolatokat”.

A törlés iránti kérelem kifejti, hogy ezen túlmenően a többségi határozat a felelősségről több okból is hibás, többek között az alkalmazandó jog be nem tartása miatt nyilvánvaló hatáskör-túllépés, illetve az alapvető eljárási szabályoktól való többszöri súlyos eltérés is tetten érhető.

A megsemmisítési keresetet az ICSID igazgatási tanácsának elnöke által kinevezett háromtagú „ad hoc bizottság” vizsgálja meg és dönt. A Gabriel Resources kérte, hogy az igazgatási tanács elnöke kérjen ajánlást az Állandó Választottbíróság főtitkárától az ad hoc bizottság tagjainak kiválasztására vonatkozóan, tekintettel az ICSID-en belüli tényleges és lehetséges összeférhetetlenséggel kapcsolatos aggályokra.

Törlési kérelmében a Gabriel Resources kérte a Romániával szembeni 10 millió dolláros költségtérítés végrehajtásának felfüggesztését is.

Mint írtuk, március 8-án az ICSID bejelentette, hogy Románia javára döntött a Gabriel Resources ellen a Verespatak-ügyben, amely a vállalat aranybányászati jogáról szólt. A Gabriel Resources 6,7 milliárd eurós kártérítést követelt. A döntés értelmében a román állam nem fizet kártérítést a Gabriel Resources-nek. Ezzel szemben Románia mintegy 10 millió dollárnyi perköltség megtérítésére jogosult.

A Gabriel Resources bejelentette, hogy meg kívánja támadni a választottbírósági döntést, és július 7-ig benyújtja keresetét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!