Megválasztották az USR új vezetőségét, sem Drulă, sem Barna nem jutottak pozícióhoz

2024. június 30. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024. június 29-én megrendezett USR kongresszuson a párt új Országos Elnökségét választották meg, amely 25 tagból áll, köztük a párt elnöke is, akit az összes tag online szavazásán választottak meg. A kongresszuson 600 küldött vett részt, és 24 tagot választottak a 25 fős elnökségbe.

Az USR elnökévé Elena Lasconi-t választották meg, aki már korábban, a párt belső választásain is győzedelmeskedett, megszerezve a szavazatok több mint 68%-át. Lasconi, aki Câmpulung polgármestereként is szolgál, az USR újjáépítését tűzte ki célul, és kijelentette, hogy a párt egységes és erős csapata közösen építheti az ország jövőjét.

A vezetőség elnökségi és egyszerű tagjai a következők:

  • Elena Lasconi – elnök
  • Dominic Fritz, Stelian Ion, Lucian Stanciu-Viziteu, Allen Coliban, Ionuț Moșteanu, Adrian Wiener, Radu Mihaiu – alelnökök
  • Vlad Voiculescu, Cristina Prună, Radu Miruță, Oana Țoiu, Silvia Dinică, Clotilde Armand, Adrian Echert, Liviu Mălureanu, Claudiu Năsui, Flavia Boghiu, Cristian Baciu, Horia Bogdan, George Gârbacea, Oana Murariu, Anisia Costescu, Cezar Drăgoescu, Cristian Ghica – tagok

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi vezetők, mint Cătălin Drulă, Dan Barna és Vlad Botoș nem kerültek be az új elnökségbe.

A G4Media szerint az új elnökségben három különböző csoportosulás különül el:

  • Az újjáépítés csapata 8 tagot számlál a vezetőségből, ők azok, akik Elena Lasconi köré csoportosulnak, és akiknek az új elnök pozícióját köszönheti. Köztük van három alelnök: Lucian Stanciu-Viziteu, Adrian Wiener valamint Radu Mihaiu, illetve Cristina Prună, Claudiu Năsui, Silvia Dinică, George Gârbacea és Cezar Drăgoescu.
  • Az egyensúly csapata tulajdonképpen Lasconinak a belső ellenzéke, ennek élén Dominic Fritz és Allen Coliban alelnökök állnak, de szintén itt van Vlad Voiculescu, Clotilde Armand, Oana Murariu, Oana Țoiu és Flavia Boghiu.
  • Az egységes USR-ért csapatba összesen 5 vezetőségi tag tömörült, itt is van két alelnök, mégpedig Ionuț Moșteanu és Stelian Ion, illetve három vezetőtanácsi tag: Cristian Ghica, Adrian Echert és Radu Miruță.

Elena Lasconi a párt siralmas EP- és helyhatósági választási szereplése után kiírt belső választásokon nyerte el a pártelnöki posztot, miután Cătălin Drulă lemondott. Az 52 éves politikus az első fordulóban több mint 68%-kal győzött, ehhez azonban az kellett, hogy Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, aki szintén indulni akart, visszalépjen. Lasconinak, akit újraválasztottak Câmpulung polgármesterévé, Radu Hossu aktivista és Cristian Seidler képviselő maradtak így a legfőbb ellenfelei. Lasconi a negyedik sajtós, aki egy nagyobb párt élére került Gabriela Firea (PSD), Rareș Bogdan (PNL) és Claudiu Târziu (AUR) után, jegyezte meg a G4Media, miután kihirdették az eredményt, de megfeledkezett Kelemen Hunorról, az RMDSZ elnökéről, aki szintén a sajtóból, a Kolozsvári Rádióból érkezett a politikába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!