Elena Lasconi, Câmpulung polgármestere az USR új elnöke

2024. június 26. – 14:53

Elena Lasconi, Câmpulung polgármestere az USR új elnöke
Elena Lasconi sajtótájékoztatót tart az USR székházában 2024. június 26-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Elena Lasconi nyerte az USR belső választásait a pártelnöki posztért – írja a G4Media. Az 52 éves politikus az első fordulóban több mint 68%-kal győzött (11300 szavazatból 7701 szavazatot szerzett meg). Lasconinak, akit újraválasztottak Câmpulung polgármesterévé, Radu Hossu aktivista és Cristian Seidler képviselő voltak a legfőbb ellenfelei. Lasconi a negyedik sajtós, aki egy nagyobb párt élére került Gabriela Firea (PSD), Rareș Bogdan (PNL) és Claudiu Târziu (AUR) után, jegyzi meg a portál.

A G4Media beszámolója szerint közvetlenül a választások megnyerése után Lasconi kijelentette, hogy „az USR újjáépítése ma kezdődik. A tét a romániai demokrácia elvesztése. Talán nem véletlen, hogy ma, a Trikolór napján nyertem meg a belső választásokat. Olyan országot akarunk, ahol jó élni és felnevelni a gyermekeinket. Câmpulungban megmutattam, hogy képes vagyok egyesíteni az embereket olyan értékek mentén, mint a kemény munka, a tisztelet és a hatékonyság”.

Bejelentette, hogy benyújtja igénylését, hogy ő legyen a párt jelöltje az elnökválasztáson.

Lasconi azt is elmondta, hogy támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatot, és hogy az államnak nem szabadna beavatkoznia az állampolgárok életébe.

 Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A választásra azt követően került sor, hogy Cătălin Drulă elnök lemondott, miután az USR a helyi és európai parlamenti választásokon gyenge eredményeket ért el.

Elena Lasconi Hátszegen született, szakmáját tekintve közgazdász, azonban karriert a sajtóban épített: közel 25 évig dolgozott a PRO TV-nél riporterként, televíziós producerként és moderátorként, valamint értékesítési igazgatóként, írja a G4Media.

2020-ban megnyerte a câmpulungi polgármester-választást, 2024-ben pedig a szavazatok közel 70 százalékával újraválasztották.

A Pro TV egykori sztárját tavaly ősszel jelölték az USR europarlamenti listavezetőjének, de Cătălin Drulă kérésére visszalépett, miután botrányt kavart azzal, hogy bejelentette: a 2018-as sikertelen melegházasság elleni népszavazáson IGEN-nel szavazott. A politikustól még a saját lánya is nyilvánosan elhatárolódott a homofób megnyilvánulása miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!