Elena Lasconi az USR államfőjelöltje

2024. június 29. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatok 94,31 százalékával Elena Lasconit választotta államfőjelöltnek a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) a párt szombati kongresszusán, írta a G4Media.

Lasconit nemrég választották meg a párt élére, miután Cătălin Drulă elnök lemondott a választásokon elért gyenge eredmények miatt.

Az államelnökjelöltségért szervezett belső választáson Dumitru Stanca és Octavian Berceanu indult még, előbbi 7 (1,24%), utóbbi 25 (4,44%) szavazatot kapott.

Lasconi szokatlannak nevezte, hogy az USR-ben valamit szinte egyhangúlag szavaznak meg, és köszönetet mondott a kollégáinak. „2024 az az év, amikor eltemethetjük a romániai demokráciát, vagy megmenthetjük. Azt hiszem, hogy minden jóhiszemű román állampolgár szeretné ezt. Felszólítom az összes jobboldali politikai szervezetet, hogy támogassa az USR államelnöki programját, mert Románia jólétére az egyetlen megoldás a jobboldal véleményem szerint. Ciucă úr hivatásos katona, egy becsületes ember. Még nem beszéltem vele, de hamarosan fogok. Szertném, ha átgondolná, hogy ha azt szeretnénk, hogy a PSD ne jusson be a Cotroceni-palotába, akkor támogatnia kell az USR projektjét” – mondta Lasconi, majd hozzátette, hogy akkor is nyerni fognak, ha a PNL nem akar együttműködni.

Elena Lasconi Hátszegen született, szakmáját tekintve közgazdász, azonban karriert a sajtóban épített: közel 25 évig dolgozott a PRO TV-nél riporterként, televíziós producerként és moderátorként, valamint értékesítési igazgatóként.

2020-ban megnyerte a câmpulungi polgármester-választást, 2024-ben pedig a szavazatok közel 70 százalékával újraválasztották.

A Pro TV egykori sztárját tavaly ősszel jelölték az USR europarlamenti listavezetőjének, de Cătălin Drulă kérésére visszalépett, miután botrányt kavart azzal, hogy bejelentette: a 2018-as sikertelen melegházasság elleni népszavazáson igennel szavazott. A politikustól még a saját lánya is nyilvánosan elhatárolódott a homofób megnyilvánulása miatt. Lasconi a pártelnökké választása után azt mondta, hogy támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatot, és hogy az államnak nem szabadna beavatkoznia az állampolgárok életébe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!