Kelemen Hunor: A helyes megoldás az lenne, ha novemberben lenne elnökválasztás

2024. június 28. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnökválasztás megtartásának helyes opciója november 30-a az első fordulóra és december 8-a a második fordulóra – nyilatkozta az RFI-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kelemen arra reagált, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken konzultációra hívta a parlamenti pártokat az államfőválasztás időpontjának meghatározása miatt.

Kelemen Hunor reméli, hogy az elnökválasztás időpontjáról szóló tárgyalásokon részt vevő pártok betartják a szavukat. „Számomra továbbra is kérdés, hogyan lehet bízni azokban, akik bejelentettek egy menetrendet, majd megváltoztatják a szavukat, nem tartják be a szavukat. Nem ez az első eset” – mondta az RMDSZ elnöke.

Úgy véli, hogy a PNL-nek be kellett volna tartania a szavát a márciusban kitűzött menetrenddel kapcsolatban. „Előttem van a PNL Nemzeti Politikai Irodájának határozata, amelyben szeptember 15-ét és szeptember 29-ét jelentették be (...). Végül is úgy gondolom, hogy valahol novemberben lesznek a választások, szeptemberre már elvesztettük a választások megszervezésének lehetőségét” – fejtette ki az elnök.

Marcel Ciolacu pénteken arról is nyilatkozott, hogy miniszterelnökként nem hozhat egyik vagy másik pártnak kedvező döntéseket, ezért hétfőn konzultál az államelnök-választás időpontjáról a parlamenti pártok vezetőivel. „Ez a helyes hozzáállás, nem pedig egy olyan miniszter leváltása, akinek a saját pártja megtiltotta, hogy előterjesszen egy korábban egyeztetett jogszabályt” – jelentette Ciolacu a liberális párti belügyminiszterre utalva. Hozzátette: nem enged a provokációknak, és nem kíván kormányválságot és instabilitást előidézni Romániában.

A múlt pénteki kormányülés elején a miniszterelnök felkérte Cătălin Predoiu belügyminisztert, hogy a következő hétre készítse elő az államelnök-választás megszervezéséről szóló határozatot.

Marcel Ciolacu akkor közölte, hogy koalíció döntésének megfelelően az államelnök-választás első fordulójának időpontja szeptember 15. vagy szeptember 29. lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!