A miniszterelnök hétfőre konzultációra hívja a parlamenti pártok vezetőit az államelnök-választás időpontjáról

2024. június 28. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu a pénteki kormányülés elején bejelentette, hogy a kormányfőhelyettesekkel együtt hétfőre konzultációkra hívja a parlamenti pártok vezetőit az államelnök-választás időpontjáról, írja az Agerpres. A miniszterelnök kifejtette, hogy eddig a kormányzást még a választási kampányban sem befolyásolták a politikai feszültségek, mert a koalíciós partnerek megértették, hogy ez a kormány nem a koalícióé vagy valamelyik politikai párté, hanem Romániáé.

Szerinte a kormány tagjainak pártállástól függetlenül óriási felelőssége van az ország stabilitásának biztosításában. „A választások körüli huzavona befolyásolja a partnerek közötti bizalmat, és véleményem szerint ennek véget kell vetni” – tette hozzá.

Ciolacu közölte: miniszterelnökként nem hozhat egyik vagy másik pártnak kedvező döntéseket, ezért hétfőn konzultál az államelnök-választás időpontjáról a parlamenti pártok vezetőivel. „Ez a helyes hozzáállás, nem pedig egy olyan miniszter leváltása, akinek a saját pártja megtiltotta, hogy előterjesszen egy korábban egyeztetett jogszabályt” – jelentette Ciolacu a liberális párti belügyminiszterre utalva. Hozzátette: nem enged a provokációknak, és nem kíván kormányválságot és instabilitást előidézni Romániában.

A múlt pénteki kormányülés elején a miniszterelnök felkérte Cătălin Predoiu belügyminisztert, hogy a következő hétre készítse elő az államelnök-választás megszervezéséről szóló határozatot.

Marcel Ciolacu akkor közölte, hogy koalíció döntésének megfelelően az államelnök-választás első fordulójának időpontja szeptember 15. vagy szeptember 29. lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!