Teodosie azt tanácsolta, hogy a családon belüli erőszak áldozatai imádsággal viseljék el a szenvedést

2024. június 24. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Natalia Intotero, a családügyi miniszter reagált elősként Tomis érsekének, Teodosienak újabb botrányos kijelentésére. Teodosie azt javasolta a bántalmazott nőknek, hogy „viseljék türelemmel keresztjüket”, mivel házasságot kötöttek, és ne hagyják el bántalmazó férjeiket. Intotero a Digi24-nek kijelentette, hogy bármilyen visszaélés „elfogadhatatlan”.

„Mint nő és hívő ember, nem hiszem, hogy a Biblia az erőszakot támogatja, hanem a szeretetet, gondoskodást és empátiát. Isten egy életet adott nekünk, és kötelességünk azt megvédeni, tisztán és hittel élni. A családnak és a házasságnak biztonságos és támogató helynek kellene lennie, nem pedig szenvedés és visszaélés helyének” – mondta Intotero.

„Bármilyen visszaélés, erőszak, beleértve a pszichológiait is, elfogadhatatlan. Az áldozatokat védeni és támogatni kell a törvények és az állami intézmények révén. Az Állami Esélyegyenlőségi Ügynökségen keresztül az állam minden bántalmazott áldozatnak védett központokban való elhelyezést, pszichológiai tanácsadást és karriertanácsadást biztosít. Ha gyermekekkel együtt vannak, ők is részesülhetnek pszichológiai tanácsadásban és szakemberek gondoskodásában” – részletezte a családügyi miniszter.

Emlékeztetett, hogy a nehéz helyzetben lévők bármikor ingyenesen hívhatják a 0800.500.333-as számot, hogy segítséget igényeljenek.

„Ezeknek a nehéz helyzetben lévő embereknek első körben segítséget kell kérniük az államtól, de nagyon fontos, hogy később bátorságuk legyen feljelentést is tenni. Május közepéig több mint 4200 családon belüli erőszak miatti segítségkérő hívást regisztráltak. Ebből a számból csak 6 olyan ügyről van tudomásunk, ahol feljelentést is tettek később. Minden bántalmazott embernek bátornak kell lennie, nemcsak a segítségkérésben, hanem később is, hogy az ügyészek eljárhassanak az ügyben, és a bíróság ítéletet hozzon, csak így tudják megkapni a szükséges védelmet” – hangsúlyozta Intotero.

Teodosie érseket megkérdezték, mit kellene tenniük a bántalmazott nőknek, és azt tanácsolta, hogy ne hagyják el ezeket a kapcsolatokat, hanem imádkozzanak azok megmentéséért. „Viselned kell a keresztedet. Lehet létezik gyógyulás, de neked, aki megkaptad a házasság szentségét, viselned kell a keresztedet, imádkoznod kell, hogy Isten pótolja az empátia hiányát, mert szövetséget kötöttél. A megoldás az, hogy ne váljatok el, a gyógyulást Isten adja” – mondta Teodosie.

Az igazságügyi miniszter is reagált

Alina Gorghiu Facebook-bejegyzése szerint Teodosie tanácsai tiszteletlenséget és empátiahiányt mutatnak a bármilyen típusú, különösen a családon belüli erőszak áldozatai iránt.

A félelmetes valóság az, hogy a Román Rendőrség vasárnapi közleménye szerint az év első öt hónapjában a rendőrök 49.014 családon belüli erőszakos esethez vonultak ki. Ugyanebben az időszakban a bíróságok 4.996 védelmi határozatot hoztak. A családon belüli erőszak terén elkövetett bűncselekmények száma 2024-ben nőtt a tavalyi évhez képest, mutatott rá a miniszter bejegyzésében, amit a News.ro hírügynökség idéz.

Gorghiu hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény számára az erőszak elleni küzdelem prioritás, és ezért kezdeményezte a védelmi határozat kiterjesztését, valamint a gyors voucherek bevezetését a bűncselekmények áldozatai számára.

„Számomra az erőszak elleni küzdelem prioritás. Ezért kezdeményeztük a kiterjesztett védelmi határozatot (amely augusztus végén lép hatályba), valamint a bűncselekmények áldozatainak nyújtott vouchereket, amelyek legfeljebb 16.500 lej értékben fedezik az áldozatok azonnali szükségleteit. De hogyan népszerűsíthetjük ezeket a konkrét kezdeményezéseket, ha közszereplők bagatellizálják a családon belüli erőszakot? Hogyan lehetünk hitelesek, ha ugyanazok a közszereplők azt sugallják, hogy a nőknek »el kell viselniük keresztjüket« egy bántalmazó mellett, és el kell tűrniük az erőszakos házasságot?” – írta a miniszter.

Egyébként Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes 2023-ban egy székelyudvarhelyi anyák napi rendezvényen beszélt arról, hogy mit kell tenni, ha előfordul a családon belüli erőszak. Böjte akkor azt mondta, a férfiakat arra szokta inteni, hogy virággal udvaroljanak, „kevésbé a fejsze fokával”. Az asszonyokat pedig – elmondása szerint – arra biztatja, bocsássanak meg a férjeknek, ha mégis bekövetkezik az erőszak. A megbocsátás meg könnyen megy a nőknek:

Hát mondom, ilyenek a nők. Ha virágot kapnak turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak. Nem olyan komplikált a női lélek. (…) Mindig, amikor egy ilyen asszony jön, akkor a kollégáknak elmondom, el kell vinni a fodrászhoz, aludja ki magát, szép ruhákat kell venni a turkálóban, és nagyon hamar megnyugszik, biztonságban érzi magát a nő. Kicsit sírdogál, de tényleg talpra áll.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!