Böjte Csaba a női lélek rejtelmeiről értekezett Székelyudvarhelyen: Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak

2023. május 11. – 15:16

Böjte Csaba a női lélek rejtelmeiről értekezett Székelyudvarhelyen: Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak
Böjte Csaba anyák napi előadása Székelyudvarhelyen – Fotó: Antal Csilla Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az UH.ro számolt be, hogy anyák napi rendezvényen lépett mikrofon elé Böjte Csaba, aki anekdotákba csomagolt bölcsességekkel értelmezte a székelyudvarhelyi hallgatóság számára, hogy mit jelent nőnek lenni, milyen a jó apa, vagy hogyan kell viselkedni egy nővel, miután a fejsze fokával megkopogtatta a férje a vállát. A gyermekvállalásról a családi élet nehézségeiről is beszélt a szerzetes, és mindenre volt receptje. A rendezvény végén az UH újságírója a nemrég feltárt szovátai szexuális abúzusra is rákérdezett Böjténél, a szerzetes azt válaszolta, hogy akkor sem hitt a lánynak, és most sem hiszi, hogy megtörtént.

Azt követően, hogy a Mérce és az Átlátszó Erdély újabb tényfeltáró anyagot közölt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai gyermekotthona vezetőjének szexuális abúzusairól, a székelyudvarhelyi RMDSZ Nőszervezetének a meghívására Böjte Csaba ferences szerzetes részt vett a párt anyák napi rendezvényén, ahol, amint az UH.ro beszámolójából kiderül egy jól sikerült stand up estet tartott.

Május 4-én jelentek meg a riportok arról, hogy a szovátai Szent József gyermekotthon volt vezetője többszörös szexuális erőszakot követett el egyik neveltjével szemben, aki már nem az otthon lakója, és saját elhatározásából kereste meg az újságírókat. Mónika elmondta, hogy már annak idején mindenki tudomást szerzett az esetről, de vallomása után sem a gyermekotthon dolgozói, sem a lányt meghallgató pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat, és amikor maga a bántalmazott tett panaszt, akkor minden érintett tagadta a tényt, amiről tudomásuk volt.

Annak ellenére, hogy az írásokból egyértelműen kiderült, Böjte Csaba tudtával estek meg ezek a súlyos visszaélések, másnap, május 5-én ünneplő ruhában ugyanennek az embernek az előadásán töltődött fel és tapsolt neki több száz ember, miközben egyetlen szó sem esett ezekről az abúzusokról- számol be az UH.ro.

Bár anyák napi rendezvény volt, Böjte az apáknak a családban betöltött szerepét is hangsúlyosan kifejtette, és ezt több olyan esettel szemléltette, amelyek az otthonában nevelkedő gyerekekkel történtek.

A legnagyobb veszély, amely a keresztény emberrel leselkedik, böjte szerint a gonosz, amely mindenütt ott van, és ennek egyetlen ellenszere a szabályok betartása.

„A gonosz lélek az az igazság, hogy nem adja fel. Mindannyiunkat próbál a jó útról, a szeretet útjáról, a türeleméről lerángatni. És mindenki a maga démonával küzd. Valaki az alkohollal, valaki a csúf beszédével, de küzd mindenki. (…) Ezért gondolom, hogy a gonosz lélek nagyon erős. És nagyon sok ilyen szomorú, fájdalmas történet van a gyerekek életében, a szüleik életében, ami azt bizonyítja, hogy nem játék, nem szabad viccelni a rosszal. Olyan mély sebeket tud okozni az életükben, amit el sem tudunk képzelni. Tehát ezért mondom, hogy nem csak öröm van a gyerekvállalásban, az élethordozásban, mert nagyon-nagyon mély tragédiák is vannak.

A párkapcsolatban is be kell tartani a szabályokat, mondta el Böjte, és rámutatott, ennek érdekében találták ki a Székelyhídon induló Szerelem tanösvényt, melynek 9 állomása Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének stációit követve leképezi azt, hogy egy párnak milyen ismerkedési fázisokon kell átmennie ahhoz, hogy a gyermekei lehetőleg ne Csaba testvér gyermekotthonaiban nőjenek fel a végén.

Az UH beszámolója szerint Böjte előadásában bujtatottan a bántalmazókra jellemző retorika is helyet kapott, a szerzetes arról értekezett, hogy a múltat nem kell újraélni, előre kell nézni, nem hátra.

„De én mindig azt mondom a gyerekeknek is, hogy ne hátra nézzél, nem a múltat kell újraélni, hanem a jövőt. Micimackó mondta Malackának, hogy mit nézel hátra? Nem arra megyünk. Tehát, hogy ami megtörtént, azon nem lehet változtatni, de Isten irgalma, kegyelme, segít ezeknek a gyerekeknek talpra állni, újrakezdeni.” – állítja Böjte atya.

A szakirodalom szerint, hogy elkerülje a felelősségre vonást, az elkövető minden eszközzel próbálja a felejtést elősegíteni: az eltitkolás és a hallgatás ezt szolgálja. Ha az eltitkolás sikertelen, akkor az áldozat szavahihetőségét ássa alá. Ha ezzel sem tudja áldozatát teljesen elhallgattatni, akkor megpróbálja elérni, hogy senki se figyeljen rá.”

Fotó: Antal Csilla Facebook-oldala
Fotó: Antal Csilla Facebook-oldala

A családon belüli erőszakra is kitért Böjte, erről is megosztott néhány esetet a hallgatósággal, és azt is elmondta, mit kell tenni, ha mégis előfordul. A kapcsolat elején sokan virágot visznek, s az asszonyka turbékol, aztán valami elromlik és két-három gyermek után az apuka „a fésze fokával” mutatja ki a szeretetét, mint egy gyimesi család esetében is, mesélte Böjte Csaba, hozzátéve, hogy az elmenekült asszonyt Szovátán befogadták.

„Férfi szolidaritás is van a világon, hát nem mondhattam, hogy nyomd ki a szemét annak az állatnak. Mondtam, hogy meg kell bocsájtani, s ilyeneket, de hajthatatlan volt. A zöld kalapos apuka néhány hét után cifrán káromkodva, s kicsit lerongyolódva kereste a szerzeteseknél azt a k-vát. Hát mondom, itt van a maga felesége. Hogy beszél róla? Hát hogy beszéljek? Hát, mondom, ez most főz, takarít itt nálunk, olyan rendes asszony, ha magának nem kell, én megtartom.”

Böjte atya azonban megtanította, hogy ha a szomszédot, aki elköti a kecskéjét, villával hajtaná el az udvaráról, akkor a feleségét s a három szép gyermekét ne hajtsa el. – Hát más pénzt ad itt Szovátán az orvosoknak, hogy legyen kisbabája, s magának lett ingyen három. Inkább, mint a kapcsolat elején, virággal udvaroljon, kevésbé a fejsze fokával! Az asszonyt pedig arra biztatta, bocsásson meg a férjének, levélben köszönték meg, hogy kibékítette őket.

„Hát mondom, ilyenek a nők. Ha virágot kapnak turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak. Nem olyan komplikált a női lélek. (…) Mindig, amikor egy ilyen asszony jön, akkor a kollégáknak elmondom, el kell vinni a fodrászhoz, aludja ki magát, szép ruhákat kell venni a turkálóban, és nagyon hamar megnyugszik, biztonságban érzi magát a nő. Kicsit sírdogál, de tényleg talpra áll.”

Az est során több más témát is érintett a szerzetes: az alkoholizmust, amely pusztít az erdélyi falvakban, a családalapítás hogyanjait is hosszan elemezte, és végül azt kívánta: “Adná az isten, hogy gyermekeinket tudjuk felkészíteni a boldog apai, anyai hivatásra. Hogy a lányaink ezt az anyaságot örömmel, eredményesen megéljék.”

Ezzel tért vissza az anyák napja témához Böjte Csaba majd imára szólította a közönséget, és egy közös miatyánkkal, majd Antal Lóránt szenátor köszönőbeszédével ért véget az ünnepség.

Pál Edit Éva, az UH főszerkesztője a rendezvény után megkérdezte Böjte Csabát, hogyan tervezi megakadályozni azt, hogy az általa működtetett gyermekotthonokban minél kevésbé nyerjen teret, és ne történhessenek visszaélések, a gyerekekkel keresztényi módon bánjanak?

“Én azt látom, hogy a mi gyerekeink is, de a fizikai családban felnőtt gyermekek is, nem mindig vannak megelégedve azzal, amit a szülők – akármilyen jószándékkal – nyújtani tudnak… A másik, hogy egy tizenhat éves lány szíve hova vezet és hova nem, ez egy nagyon érdekes kérdés, nagyon ingoványos kérdés. Én meg vagyok győződve, hogy nem életszerű az egész."

" Egyik szobában lakik egy édesanya a három gyerekével, a férjével, a másik szobában lakik a nevelt lány, és őt meg lehessen többször erőszakolni. Ezt én akkor se hittem el, és most se hiszem el. Úgyhogy én ezt visszautasítom” – válaszolta Böjte.

Az újságírónak arra a felvetésére, hogy már megtörtént ilyen és a tavaly nyáron felderített tusnádfürdői, kászonimpéri esetek vádjai bizonyítást nyertek, az azt jelenti, hogy fennáll a lehetősége a visszaélésnek, Böjte azt válaszolta: “szomorú, hogy az a történet megtörtént és megteszek mindent, hogy ne legyen”. Böjte azon van, mondta a riporternek, hogy lehetőség szerint az önkormányzatok vegyék át ezeket az otthonokat: “Nem kell ezt Déváról központilag vezetni, ezt a helyi önkormányzatok, helyi gyermekvédelmek… És fel is szólítom, akár általad is, hogy bármelyik házat örömmel, ingó-bingósággal átadom. És akkor logikus, hogy minél kisebb részre van lebontva, annál ellenőrizhetőbb.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!