A bukaresti palesztinbarát tüntetőknek este tízig el kell hagyniuk az általuk elfoglalt helyiségeket

2024. június 20. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Egyetem csütörtök reggel arra kérte a Panduri úti palesztinbarát tüntetőit, hogy 22 óráig ürítsék ki a Panduri úton lévő teret, amelyet május 20-án elfoglaltak, írja a G4media.

Az okok között szerepel az egyetem szerint a történelmi emlékművek és egyes karok helyiségeinek „megrongálása” és a diplomaosztó ünnepségek megzavarása is. Az oktatási intézmény arra is hivatkozik, hogy egyre több panasz érkezik a diákok és tanárok részéről. A tüntetést pedig nem volt engedélyezve.

A Bukaresti Egyetem képviselői szerint a tüntetők megafon segítségével többször megzavarták a szociológiai és szociális munka karok június 12-én, illetve június 14-én tartott diplomaosztó ünnepségét. Beszédet mondtak, és többek között felmásztak a színpadra, ahol a diplomaosztó okleveleket adták át. A rendezvényen palesztin zászlót húztak az Ana Davila-emlékműre.

A Bukaresti Egyetem rektorátusánál május 20-án kezdődött a palesztinbarát tüntetés, az Egyesült Államokban zajló tüntetések mintájára, a tiltakozók tábort vertek, ahol sátrakat állítottak fel. Fő követelésük az, hogy az oktatási intézmény szüntessen be minden együttműködést Izraellel vagy izraeli intézményekkel. Bogdan Oprea, a Bukaresti Egyetem szóvivője akkor azt mondta, hogy az egyetemnek egyetlenegy partnersége van Izrael állam felsőoktatási intézményével, a bukaresti egyetem nem vehet részt politikailag, sem Románia külpolitikájában, sem más államok belpolitikájában. És hogy támogatják a tiltakozáshoz való egyetemes jogot, de ezt a törvényeknek és a hatályos egyetemi szabályzat betartásával kell gyakorolni.

Csütörtökön Oprea bejelentette, hogy az egyetem kérte a tüntetők által elfoglalt helyiség felszabadítását, és ismertette ennek indokait.

Mint írtuk, diákok a kolozsvári Babeș—Bolyai Tudományegyetem egyik épületének az udvarát is elfoglalták május 24-én. Szintén azt követelték – mind a BBTE, mind a műszaki egyetem vezetőségétől –, hogy ne működjenek együtt izraeli intézményekkel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!