Székelyhíd: a nagykágyai szavazatok újraszámolása után is vezet Béres Csaba

2024. június 18. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az EMSZ és az RMDSZ jelöltjének szavazatai között is találtak egy-egy érvénytelent a Székelyhídhoz tartozó Nagykágya szavazókörzetében leadott voksok újraszámolása után, de a végeredményen ez nem változtatott, mondta el a Transtelexnek Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

„Az országos választási bizottság javaslatára és a megyei választási bizottság döntése alapján a vitatott nagykágyai körzetben újraszámolták a szavazatokat a megyei bizottsági elnöknek, a bírónőnek és a bizottsági tagoknak, valamint a polgármester-jelölteknek a jelenlétében. Az újraszámlálás után ugyanaz az eredmény jött ki: összesítésben egy szavazat előnnyel a jelenlegi polgármester nyerte a választásokat. Mind Boros Dávid, mind Béres Csaba újraszámolt szavazatai között találtak egy-egy érvénytelen szavazatot, de a végeredmény ugyanaz maradt” – magyarázta Szabó Ödön.

A megyei választási iroda (BEJ) egy héttel a választások után, vasárnap rendelte el 196-os számú szavazókörzetben a polgármesterjelöltetekre leadott voksok újraszámolását, mert összesen 520-an szavaztak, mégis 521 szavazólap került az urnákba. A szavazatokat hétfőn, a margittai bíróságon számolták újra, itt archiválták ugyanis a szavazólapokat.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség bihari vezetője a Bihoreanul portálnak elmondta, választási csalásra gyanakszanak, és büntetőfeljelentést tesznek.

Székelyhídon a múlt vasárnapi helyhatósági választáson az első eredmények szerint az EMSZ jelöltje, Boros Dávid előzte meg 7 szavazattal az RMDSZ újrázni kívánó polgármesterét, Béres Csabát. Az RMDSZ jelöltje a szavazatok újraszámolását kérte, és ezután állítólag megfordult az eredmény, neki lett eggyel több szavazata.

A szavazatok újraszámlálása után Boros Dávid a BEC-hez fordult, panasza szerint akkreditáció nélküli személyek jelenlétében történt az újraszámlálás, a szavazólapokat nem tárolták megfelelő körülmények között, illetve a 196-os számú szavazókörzetben nem biztosították a kötelező kép- és hangfelvételt, ezért kérte a választás megismétlését. A Központi Választási Iroda (BEC) bizonyítékok hiányára és a kérés leadásának szabálytalan módjára hivatkozva elutasította az EMSZ székelyhídi polgármesterjelöltjének kérését.

A Bihoreanul szerint a székelyhídi választási iroda javasolta a Központi Választási Irodának a székelyhídi polgármester-választás eredményének megsemmisítését csalás gyanúja miatt. A település honlapján közzétett határozatban azzal érvelnek, hogy a kágyai, illetve a szintén Székelyhídhoz tartozó csokalyi 197-es szavazókörökben a szavazatok újraszámolását nem filmezték, ahogyan kellett volna. Csokalyon három szavazatot, amelyet eredetileg úgy értékeltek, hogy Boros Dávidra adták le, átminősítettek, és végül áttettek Béres Csabához. Ezen felül pedig a 193-as szavazókörben három, Borosra leadott vokson nem volt kontrollpecsét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!