Nem csitul a székelyhídi választási botrány: újraszámolhatják a voksokat egy szavazókörben

2024. június 17. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csitul a székelyhídi választási botrány, a megyei választási iroda (BEJ) egy héttel a választások után, vasárnap elrendelte a szavazatok újraszámolását a Székelyhídhoz tartozó Kágyán – írja az eBihoreanul.

A BEJ honlapján vasárnap közzétett határozatban elrendelik a megyei 196-os számú szavazókörben a polgármesterjelöltetekre leadott voksok újraszámolását. Ahogy a portál is megjegyzi a dokumentumból nem derül ki pontosan, hogy miért rendelték el a számolást, de Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség bihari vezetője a portálnak azt mondta, hogy „eggyel több szavazatot számoltak össze, mint ahányan szavaztak”. Összesen 520-an éltek az állampolgári jogukkal, de 521 szavazólap került az urnákba. Ezt az állítást a székelyhídi választási iroda szombati közlése is megerősíti.

Csomortányi a portálnak azt is mondta, hogy választási csalásra gyanakszanak, és büntetőfeljelentést tesznek. Állítása szerint bizonyítéka van arra, hogy szervezett választási csalás történt. Csomortányi azt is nehezményezi, hogy nem megfelelően számolták újra a szavazatokat, olyan személyek is jelen voltak, akik nem tartózkodhattak volna a helyiségben.

A BEJ által közzétett dokumentumban azt is közlik, hogy a szavazatok megszámolását hétfőn, a margittai bíróságon tartják, ahol a szavazólapokat archíválták.

Boros Dávid (jobbról a második) plakátolt a kampány alatt – Fotó: Boros Dávid Facebook-oldala
Boros Dávid (jobbról a második) plakátolt a kampány alatt – Fotó: Boros Dávid Facebook-oldala

Ez már a harmadik alkalom, hogy megszámolják az illető szavazókörben leadott voksokat. Székelyhídon először az EMSZ jelöltje, Boros Dávid hajszálnyival, 7 szavazattal megelőzte az RMDSZ újrázni kívánó polgármesterét, Béres Csabát a múlt vasárnapi helyhatósági választáson. Az RMDSZ jelöltje a szavazatok újraszámolását kérte, és ezután állítólag megfordult az eredmény, neki lett eggyel több szavazata.

A szavazatok újraszámlálása után Boros Dávid a BEC-hez fordult, panasza szerint akkreditáció nélküli személyek jelenlétében történt az újraszámlálás, a szavazólapokat nem tárolták megfelelő körülmények között, illetve a 196-os számú szavazókörzetben nem biztosították a kötelező kép- és hangfelvételt, ezért kérte a választás megismétlését. A Központi Választási Iroda (BEC) bizonyítékok hiányára és a kérés leadásának szabálytalan módjára hivatkozva elutasította az EMSZ székelyhídi polgármesterjelöltjének kérését. Akkor már úgy tűnt, hogy pont kerülhet a választás végére, de a vasárnapi határozattal a történet folytatódik.

Az eBihoreanul azt is megjegyzi, hogy székelyhídi választási iroda is összeült szombaton, és úgy döntött, javasolja a Központi Választási Irodának a székelyhídi polgármester-választás eredményének megsemmisítését, mivel csalásra gyanakszanak. A település honlapján közzétett határozatban azzal érvelnek, hogy a kágyai, illetve a szintén Székelyhídhoz tartozó csokalyi 197-es szavazókörökben a szavazatok újraszámolását nem filmezték, ahogyan kellett volna. Csokalyon három szavazatot, amelyet eredetileg úgy értékeltek, hogy Boros Dávidra adták el, átminősítették, és végül áttettek Béres Csabához. Ezen felül pedig a 193-as szavazókörben három, Borosra leadott vokson nem volt kontrollpecsét.

„Úgy értékeljük, hogy a fenti tények alapján fennáll a gyanú, hogy ismeretlen tettesek választási csalás bűncselekményét követték el, ezért kérjük a nyomozóhatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot” – olvasható a székelyhídi választási iroda szombati határozatában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!