Pár szavazattal nyert az EMSZ Székelyhídon, az RMDSZ-es polgármester újraszámoltatta a voksokat és állítólag megfordult az eredmény

2024. június 11. – 15:11

Pár szavazattal nyert az EMSZ Székelyhídon, az RMDSZ-es polgármester újraszámoltatta a voksokat és állítólag megfordult az eredmény
Béres Csaba, Székelyhíd RMDSZ-es polgármestere – Fotó: Béres Csaba Székelyhíd Polgármestere / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Hajszálnyival előzte meg a Bihar megyei Székelyhídon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje, Boros Dávid az RMDSZ újrázni kívánó polgármesterét, Béres Csabát a vasárnapi helyhatósági választáson. Az RMDSZ jelöltje a szavazatok újraszámolását kérte, közben a rivális párt a polgármesteri hivatal elé hívta a szimpatizánsait hétfő délután.

A pár száz fős tömeg – az Ebihoreanul videós beszámolója szerint – azt skandálta, hogy „Béres, gyere ki!”. A lapnak elmondták, azért gyűltek össze, mert attól tartanak, hogy az RMDSZ és a helyi polgármester meghamisíthatják a választás eredményét. A jegyzőkönyveket ugyanis nem töltötték fel időben a választási hatóság számítógépes rendszerébe, amit az aggódó polgárok árulkodó jelnek véltek. A megmozdulás egyébként békésen zajlott, erőszakos eseményekről nem számolt be a helyi sajtó.

Hogy pontosan mekkora a különbség, nem egyértelmű. Az Ebihoreanul név nélkül nyilatkozókra hivatkozva arról ír, hogy 7 szavazattal kapott többet az EMSZ jelöltje, az RMDSZ közleménye ugyanakkor 4-5 voksnyi különbségről beszél.

Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken 5 821-en járultak az urnák elé, ami azt jelenti, hogy 60,89%-os, tehát eléggé magas volt a részvételi arány. Az Ebihoreanul szerint több száz szavazatot érvénytelenítettek a helyi választási bizottság tagjai.

Érdekesség, hogy míg a polgármester-választáson az EMSZ jelöltje megelőzte az RMDSZ jelöltjét, a helyi önkormányzati képviselők tekintetében az RMDSZ messze felülmúlta a kisebbik magyar párt eredményét.

Mint Csomortányi István, az EMSZ Bihar megyei elnöke az Ebihoreanulnak elmondta, a pártjuk is óvott az egyik szavazókörzeti eredmény miatt. Ennek kivizsgálása után kezdődhetett csak az újraszámolás, amit az RMDSZ jelöltje kért.

Kedden dél körül megpróbáltam kideríteni, hol tart a történet. A választási hatóságot nem sikerült elérnem telefonon, a honlapjukon rossz számok szerepelnek mind a helyi, mind a megyei kirendeltségek elérhetőségénél. Felhívtam az EMSZ elnökét, Zakariás Zoltánt, aki annyit mondott mindössze, hogy tudomása szerint még nem ért véget a számlálás, majd azt ígérte, hogy érdeklődik és visszahív, ez azonban a cikk publikálásáig nem történt meg.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a szövetség parlamenti képviselője kifejtette: ha alul maradt a jelöltjük a versenyben, azt el kell fogadnia, méltósággal kell viselnie a vereséget. Ugyanakkor el kell ismerni a jogát ahhoz, hogy meggyőződhessen arról, mi az igazság. Hozzátette, ha Budapesten és Bukarest első kerületében újraszámolják a szavazatokat, mert a vesztes fél elégedetlen, a székelyhídi RMDSZ-es jelölt is kérheti ezt.

Kérdésemre elmondta, úgy tudja, az újraszámolásról készült jegyzőkönyvek még nem jutottak el a megyei választási bizottsághoz, ezért nem is nyilatkozott a tartalmukról.

„Ha valaki követett el törvénysértést, az egyetlen ember volt, Csomortányi István. Aki bement a szavazókörzetekbe és megpróbált befolyást gyakorolni az elnökökre. Holott, mivel nem volt jelölti státusza, nem lett volna szabad a helyiségekben tartózkodnia” – jelentette ki Szabó Ödön.

A RMDSZ ügyvezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, ami szerinte a legfontosabb tudnivaló ezzel a választással kapcsolatban: a 17 helyi önkormányzati képviselői helyből az RMDSZ szerzett meg 10-et, míg a többi bejutó három pártnak összesen sikerült 7 helyet megnyernie. Utalva ezzel arra, hogy egy polgármester nagymértékben függ a képviselőtestület akaratától, hiszen a legtöbb fontos ügyben szüksége van a helyi tanács jóváhagyására.

Megfordult az állás?

Kedden délután a Székelyhídi RMDSZ a Facebook-oldalán arról írt, hogy az újraszámolást követően megfordult az eredmény a jelöltjük javára, azaz Béres Csabának lett több szavazata. Eggyel.

„A szavazatok újraszámlálása után, a hivatalos választási eredmény Székelyhíd polgármesteri tisztségére: Egy szavazattal több van az RMDSZ jelöltjének Béres Csabának. Hivatalos szervek kíséretében és szállításában úton vannak a leadott voksok a nagyváradi Választási Központba” – írták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!