Greenpeace: a tengeri aknák miatt is kockázatos a fekete-tengeri gázkitermelés

2024. június 18. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Öngyilkosságnak tartja a Greenpeace Románia a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelésének beindítását egy háborús övezet közelében a sodródó tengeri aknákkal kapcsolatos kockázatelemzés és a kockázatcsökkentő intézkedések előkészítése nélkül, írta az Agerpres.

Keddi közleményében a nemzetközi környezetvédelmi szervezet azt írta, nem valószínű, hogy az ukrajnai háború egyhamar véget ér, ezért a Greenpeace Románia kampánykoordinátora, Vlad Cătună szerint a Kostanca megyei környezetvédelmi felügyelőségnek a kockázatelemzések elkészítéséhez kellene kötnie a gázkitermelés elkezdéséhez szükséges környezetvédelmi engedély kibocsátását az OMV és a Romgaz számára.

A szervezet emlékeztetett arra, hogy a sodródó tengeri aknák számos balesetet okoztak már a Fekete-tengeren, a turisták által látogatott térségek közelében is. Emellett a Neptun Deep gázmező közvetlen közelében is több aknát kellett hatástalanítani.

A Greenpeace Románia szerint az aknák nemcsak emberi életeket veszélyeztetnek, a felrobbanásuk okozta esetleges gázszivárgás az éghajlatra nézve is katasztrófa lenne. „A csak néhány napig tartó szivárgás olyan mennyiségű üvegházhatású gázt szabadíthat fel, mint amennyi a kitermelés során egy év alatt a levegőbe jut” – olvasható a közleményben.

A Greenpeace idézte a környezeti hatásvizsgálati dokumentumokat, amelyek szerint a Neptun Deep gázmező kitermelése során Románia hároméves kibocsátásának megfelelő mennyiségű, több mint 200 millió tonna üvegházhatású gáz szabadul fel. A szervezet rámutatott: a Konstanca megyei környezetvédelmi felügyelőség felgyorsította a Neptun Deep engedélyezési folyamatát a környezetvédelmi engedély június 14-i kibocsátásával.

A környezetvédelmi szervezet februárban közölte, hogy pert indít, amiért megfelelő környezeti hatástanulmány nélkül hagyták jóvá a fekete-tengeri gázkitermelést lehetővé tevő területrendezési tervet, májusban pedig Bécsben tüntettek greenpeaces aktivisták a Neptun Deep leállításáért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!