Az RMDSZ történelmi sikerét többezer Kárpátokon túli szavazattal biztosították be

2024. június 14. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ történelmi sikert ért el a június 9-i európai parlamenti választásokon, ahogy Csoma Botond a Transtelexnek adott nyilatkozatában is kifejtette, az utóbbi 20 év legjobb eredményét produkálták körülbelül 579.000 szavazattal. Ez a figyelemre méltó teljesítmény azonban nemcsak annak köszönhető, hogy a szövetség masszívan mozgósította szavazóbázisát a magyar többségű megyékben, hanem – akárcsak az öt évvel ezelőtti EP-választásokon – jelentős támogatást kapott olyan dél-romániai megyékből is, mint például Dolj, Gorj, Olt és Teleorman. A Libertatea 1.582 jegyzőkönyvet elemzett, amelyekből kiderül, az RMDSZ 5.639 szavazatot szerzett ezekben a megyékben, ahol a népszámlálás szerint csak 223 magyar lakos él. A számok nem érnek senkit meglepetésszerűen, maga az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is tett erre utalást a sikert bejelentő beszédében, június 10-én, amikor hangsúlyozta, hogy azoknak a román polgároknak is köszöni a szavazatot, akik először voksoltak az RMDSZ-re.

A Libertatea által bemutatott számokról fontos megjegyezni, hogy ezek csak egy kis szeletét mutatják be az össze Kárpátokon túli szavazatnak, amit az RMDSZ-re adtak le. A végleges adatok ismeretében részletesen bemutatjuk, hogy pontosan hogyan alakul ez a szavazatszám.

Dolj: Az utolsó népszámláláskor 87 magyar nemzetiségű személyt regisztráltak ebben a megyében, de az RMDSZ 3.540 szavazatot kapott. Craiován 1.327 szavazat érkezett az RMDSZ-re. Malu Mare községben 128 személy szavazott az RMDSZ-re, és további jelentős szavazatszámot regisztráltak Preajba és Calafat más szavazókörzeteiben is. Maglavitban az RMDSZ 32 szavazatot kapott két szavazókörzetben.

Gorj: A legutóbbi népszámláláskor mindössze 114 magyar nemzetiségű személyt regisztráltak a megyében, de az RMDSZ 1.816 szavazatot kapott. A Peștișani és Godinești szavazókörzetekben 33, illetve 30 szavazat érkezett az RMDSZ-re.

Olt: A népszámlálás szerint egyetlen magyar lakosa sincs a megyének, de az RMDSZ 1.133 szavazatot kapott, ebből 107 szavazat Osica de Sus településről érkezett. Scornicești-en, Nicolae Ceaușescu szülőfalujában is 13 szavazatot kapott az RMDSZ.

Teleorman: 22 magyar nemzetiségű személyt regisztráltak, de az RMDSZ 1.108 szavazatot kapott, és Videle városban 129 szavazattal rekordot döntött az RMDSZ-re szavazók száma. Egy olyan szavazókörzetben, ahol a népszámlálás szerint nincs magyar lakos, 110 személy szavazott az RMDSZ-re.

Az RMDSZ támogatása ezekben a régiókban a korábbi kormányzati partnerek, a PNL és a PSD mozgósításával magyarázható. A Libertatea információi szerint már a kampány során létezett egy megállapodás a két párt között, hogy segítsék az RMDSZ-t a küszöb átlépésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!