Az RMDSZ biztos bejut az EP-be, 6 százalék fölötti eredményt érnek el

2024. június 10. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ saját számításai szerint elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt, így megtarthatja a két EP-mandátumunkat – nyilatkozta a Transtelexnek Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője. Az RMDSZ politikusai már vasárnap este úgy kalkuláltak, hogy összegyűjtötték a bejutáshoz előzetesen szükségesnek tartott félmillió szavazatot, de akkor még nem volt biztos, hogy megugorják az 5 százalékos küszöböt.

„20 éve nem volt ilyen eredményünk” – kommentálta lelkesen az eredményeket a Transtelexnek Csoma. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének a hétfői bejelentése szerint az EP-listákra leadott szavazatok 99 százalékának az összesítése alapján 566 ezer szavazatot kaptak, ami mindenféle választást tekintve a legjobb 2004 óta.

A Hotnews az Állandó Választási Hatóság tájékoztatása alapján azt írja, hogy az adatok részletes feldolgozottsága alapján (14 óráig) az RMDSZ a szavazatok 6,73 százalékát szerezte meg. A PSD-PNL szövetség 49,38 százalékkal áll nyerésre, míg az AUR 14,94 százalékot szerzett, az USR-t, PMP-t és FD-t tömörítő Jobboldal Ereje Szövetség 8,39 százalékon áll.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!