A választáshoz közeledve egyre többet költenek a pártok az online kampányra

2024. június 5. – 15:49

A választáshoz közeledve egyre többet költenek a pártok az online kampányra
Kelemen Hunor Facebook-oldala – Fotó: Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A kampányhajrára mintha a helyhatósági választások teljesen elhomályosították volna az EP-választásokat. A PSD, a PNL és az USR (tudom, hogy ADU, de a lényegét az USR adja) is a helyhatósági választásokat tolja, elég csak arra gondolni, hogy a PSD főpolgármester-jelöltje, Gabriela Firea egyben a közös PNL-PSD EP-lista 3. helyén is áll. El tudjuk képzelni, hogy hol vannak Firea prioritásai. Ez jól látszik az online hirdetésekben is. Megnéztük, hogy mivel mennyit fizetnek és mivel kampányolnak online a román pártok, illetve hol áll hozzájuk képest az RMDSZ. A szövetség méreténél fogva kevesebbet költ, de a Brand Care Marketing Agency S.R.L.-n keresztül jelentős összegeket invesztál.

Nemrég a Politico nyomán írtuk meg, hogy miként állnak a nagy romániai pártok a többi EU-s tagállamok politikai szervezeteihez képest. Kiderült, bár senki sem önti úgy a pénzt az online politikai hirdetésekbe, mint a Fidesz, de azért a romániai pártok se nagyon fogják vissza magukat, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is a top költekezők között van Európában.

Az RMDSZ-nek már csak méreténél fogva se nagyon volt esélye az EU-s topba bekerülni, ezért megpróbáltuk megnézni, hogyan áll a többi romániai párthoz viszonyítva. Ehhez a Google számait, illetve a Meta és a WhoTargetsMe adatait használtuk, hogy egy hozzávetőleges képet kapjunk az elmúlt egy hónap online politikai hirdetéseiről.

A költések nagyságát természetesen több tényező befolyásolja, jellemzően azokban az országokban tolnak több pénzt az online felületekre, ahol a pártok nagyobb állami támogatást kapnak. Európai összehasonlításban ide tartozik például Románia is. Ugyanakkor jelentősen megdobja a költségeket nálunk az is, hogy az EP-voksolással egy időben helyhatósági választásokat is tartanak. Erről a későbbiekben még részletesebben is szó lesz.

Bonyolítja a tisztánlátást, hogy egy-egy politikai párt több néven hirdet, sőt, a helyi szervezetei is futtathatnak hirdetéseket.

És akkor azt még nem is számoltam, hogy egy tanácsadó cég mögé bújva költhetnek el súlyos összegeket. Ez sem lenne romániai sajátosság, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is egy tanácsadó cég mögé bújva hirdetett el a Google-en 70 ezer eurót.

Az RMDSZ látszólag keveset költ a Google-en

Ha május elejétől (a május 1. és június 4. közötti kiadásokat összesítettük) megnézzük a Google-en futó politikai hirdetések összesítését, akkor a PSD költötte a legtöbb pénzt, 156 ezer eurót, utána következik az USR és a PNL egyaránt 147 ezer euróval. Ez a három párt messze leelőz mindenkit, és egyértelműen látszik, hogy a kampányhajrában fogják csak igazán megnyitni a pénzcsapokat, a PSD például ez eddigi kampányában június 3-án költötte a legtöbbet.

A nagyobbik kormánypárt leginkább választási mozgósító üzeneteket hirdet,

de azért azt is elmondják, hogy ők megnövelték a nyugdíjakat, megnövelték a minimálbért, tettek a nők elleni erőszak megfékezése érdekében, kitiltották a játékgépeket és hasonlók. Összesen 364 hirdetésük futott az említett időszakban. A jelöltek közül Gabriela Firea főpolgármester-jelölt kapott nagyobb figyelmet, az ő kampányába szállt bele nagyobb összegekkel a párt központi szervezete. A PSD helyi szervezetei se nagyon fogták vissza magukat, az egyik legjelentősebb hirdető között van a szatmári szervezetük, amely május 23. óta naponta nagyjából ezer eurót költ google-es hirdetésekre, és már 13,15 ezer eurónál tart összesen.

A PNL is kifejezetten mozgósító üzenetek finanszírozására költ sokat, Építünk Romániában jelszóval. Az egyéni jelöltek közül ők is főpolgármester-jelöltjük, Sebastian Burduja kampányának a megtolására költenek pénzt. Ugyanakkor az összesítésből az is kiderül, hogy a PNL USR-t lejárató kampányt is finanszíroz (nagyjából így lehet lefordítani a szlogent: „Köztörvényeseket a közhivatalokba, egy USR-projekt”), illetve kifejezetten a temesvári jelöltjüket, Domonic Fritzet lejárató tartalmakat is futtat (mint például a „százezer eurós villa tulajdonosa”). Az USR-nak sem kell a szomszédba menni egy kis lejárató kampányért, ők is hirdetik, hogy „egy szavazat a PNL-re, az egyenlő egy szavazattal a PSD-re”.

Az USR egyébként inkább a helyhatósági választásokon induló jelöltjeinek népszerűsítésére költi a pénzét.

A helyhatósági választások mellett szinte eltörpül, hogy épp EP-kampány is zajlik, és ez jól látszik a pártok költekezéseiből is.

A PNL bukaresti szervezete ugyanis önmagában az ötödik legnagyobb hirdető volt az vizsgált időszakban 29,1 ezer euróval.

A negyedik legtöbbet egy bizonyos Black Moon SRL költötte, de ha megnézzük a hirdetéseit, akkor láthatjuk, hogy a PUSL nevezetű párt hirdetéseit kezelő cégről van szó, amelynek a jelöltje Cristian Popescu Piedone, és főként az ő főpolgármesteri kampányába tolják a pénzt.

A nagy pártok közül az AUR hivatalosan 22,8 ezer eurót költött a kampányban, (plusz még a DGI MULTIMEDIA DESIGN SRL. neve alatt 27,8 ezer eurót hirdetett el a Google-en) míg PMP 7,65 ezer eurót (igaz, a PMP Gorj megyei szervezete ennél lényegesebb többet, 14,5 ezer eurót). A bejutásra esélyesnek tartott S.O.S. Románia hivatalos nevén nem költött Google-hirdetésekre, míg az RMDSZ is alig, mintegy 1,1 ezer eurót (5,5 ezer lejt), hogy elmondják: Európát választjuk, de az Uniónak változnia kell! Szinte csak ezt az üzenetet hirdették a Google-en.

Ugyanakkor, ha megnézzük a velünk állandóan szembe jövő hirdetéseket, akkor néhány kattintással kiderül, hogy az RMDSZ Google-es online hirdetései a Brand Care Marketing Agency S.R.L. neve alatt futnak, és ők eddig (az említett időszakban) 19,95 ezer eurót (99 250 lejt) költöttek kampányra.

A Brand Care Marketing Agency S.R.L. többségi tulajdonosai Soó Arthur Zoltán és Gyulai Farkas Bertalan 41-41 százalékkal. A kisebbségi tulajdonosai között van Hegedüs Csilla lánya, Hegedüs Zsófia is 2 százalékkal, illetve – a Facebook megosztásaik szerint – az ő párja, Tulkos Tamás is 16 százalékkal. A többségi tulajdonosok pedig az ő baráti körükből kerültek ki, két 26 éves fiatalemberről van szó. A Brand Care Marketing Agencyt tavaly ősszel jegyezték be, a tulajdonosok LinkedIn profilja szerint idén januárban kezdek el dolgozni a cégben, és a kft fő profilja épp a Google hirdetések optimalizálása. A Brand Care is hirdette Kelemen Hunor szövegét, amellyel megadta az EP-kampány alaphangját, miszerint az RMDSZ az unió mellé áll, de az EU-nak változnia kell, vagy a csíksomlyói búcsús reklámspotot, a fideszes politikusok és Orbán Viktor üzeneteit.

A részletes kimutatásból az is jól látszik, hogy az RMDSZ lényegében az elmúlt héten nyitotta meg az Google-es hirdetésekre szánt pénzcsapokat, amikor elkezdtek megjelenni az AUR-ral, George Simionnal, Diana Șoșoacăval és Dan Tanasăval riogató bannerek (Ők biztosan ott lesznek az Európai Parlamentben, a mi képviselőinknek is ott kell lenni!) Megjelenik még a finanszírozott tartalmak között (nem is keveset költöttek rá, legalábbis a többi hirdetéshez képest) Diószegi László választásra biztató videója is. Feltűnő, hogy míg a nagyobb romániai pártok rendre a helyhatósági választásokra készülnek, addig az RMDSZ online kampányüzenetei kifejezetten az EP-választásokról és az EP-választáson való szavazásra mozgósítanak.

A Facebookon már kevésbé fogja vissza magát az RMDSZ

Míg a google-es hirdetéseket – úgy látszik – kifejezetten a hajrára tartogatta a szövetség, a Facebookon jóval bőkezűbben költött. A Meta hirdetési összesítőjének a sajátossága miatt csak hasonló időszakot (május 3. és június 1.) tudtunk nézni, de így is egyértelmű, hogy sokkal több pénzt toltak itt a kampányba. Ennek – úgy tűnik – az az oka, hogy míg a Google-en főként az EP-választásokkal kapcsolatos hirdetéseket futtattak, addig a Facebookon a helyhatósági választási kampányok hangsúlyosak.

Az említett időszakban az RMDSZ központi szervezete 167 467 lejt (33,7 ezer eurót költött) költött, ebből a legtöbbet Kelemen Hunor ország(Erdély)járását, illetve a Nincs mese! beszélgetéssorozatot (főleg fideszes politikusokkal) promózták. Ennek megfelelően az összeg nagy részét (85 százalékát) a központi RMDSZ és a Kelemen Hunor posztjainak a népszerűsítésére fordították. (Ezek esetében lényegében lehetetlen elkülöníteni a helyhatósági választásokat, illetve az EP-választásokat.)

A három kiemelt EP-jelölt kampányára az összeg 9,8 százalékát fordították (Winklerre 7501 lejt, Szilágyi Dóra Emesére 4729 lejt, míg Vincze Lorántra 4254 lejt), igaz, ők külön-külön is hirdették a saját posztjaikat. A hivatalos adatok szerint Vincze 3993 lejt költött rá, míg Winkler 1234 lejt. Szilágyi Dóra Emese nem dobott ki pénzt kvázi hiába, hiszen neki lényegében nincs esélye bejutni. Az összeg fennmaradó része kisebb, helyi kampányokra ment, közülük talán csak a székelyudvarhelyi kiadás érdekesebb.

Ugyanakkor a párt területi szervezetei is jelentős összegeket költöttek az említett időszakban. A Kolozs megyei szervezet hirdette el a legnagyobb összeget közülük, 44670 lejt (8,9 ezer euró), ami tekintve, hogy a párt szóvivőije, Csoma Bontod is kolozsvári, nem olyan meglepő. Összesen 9270 lejt (1,9 ezer eurót) szántak Csoma népszerűsítésére. Az talán valamivel váratlanabb, hogy nem Oláh Emese, Kolozsvár polgármester-jelöltje következik utána, hanem Antal Géza, megyei ügyvezető elnök és tanácsosjelölt, akit 6641 lejjel toltak meg. Igaz, Kolozs megyében lényegében minden olyan jelöltre, akinek parányi esélye is van mandátumot szerezni, költöttek valamennyit.

Ezzel szemben Maros megyében, ahol összesen 43 585 lejt (8,7 ezer eurót) költöttek, lényegében csupán Péter Ferenc – megyei tanácselnök-jelölt – és a megyei szervezet posztjait hirdették, igaz, nem keveset költve rájuk. Marosvásárhely polgármesteri székéért újrázni készülő Soós Zoltán (saját nevén) 22 231 lejt (4,5 ezer eurót) költött eddig.

A szövetség csíki területi szervezete 32 529 lejt (6,5 ezer eurót) költött, főleg Bíró Barna Botond népszerűsítésére, akit június 9-én minden valószínűség szerint a megyei önkormányzat elnökének választanak majd meg. Hargita megyében ezen kívül a Székelyudvarhelyi RMDSZ költött még jelentősebb összeget el a Facebookon, 4426 (889 euró) lejt. Háromszék biztos RMDSZ-es bástyának tűnik az online hirdetések alapján, más szervezetekhez képest „alig” költöttek itt pénzt. Antal Árpád kampányát tolták meg 6397 lejjel, de ehhez képest Tamás Sándor jelöltségére szinte nevetséges összeg ment el, 440 lejt költöttek a népszerűsítésére a Facebookon.

Ezzel szemben Kereskényi Gábor Szatmáron 19 262 lejt (3,8 ezer eurót) fordított (saját nevén) az eredményei népszerűsítésére, ez pedig messze több, mint amennyit a Szatmár megyei szervezet fordított kampányra (10775 lej/2,1 ezer euró) Facebookon.

Bihar megyében minden hirdetést a Heus Media Service SRL-re bíztak, ők eddig összesen 19 099 lejt (3839 eurót) költöttek Facebook-kampányra. A Heus Media Service SRL tulajdonosa a cégadatbázis szerint egyébként a Bauman Dieter-Gergő, aki mellékesen a Maszolt is tudósította korábban Nagyváradról.

Az Erdélyi Magyar Szövetségről azért nem írtunk eddig, mert a közösségi médiás költéseik alapján olyan, mintha egy Bihar megyei regionális párt lennének, a pénzük (12 249 lej) közel 80 százalékát a Bihar megyei szervezet és Csomortányi István, a nagyváradi polgármesterjelölt kampányára költötték.

Egyetlen váratlanabb kiadás van az RMDSZ-es szervezetek Facebook-kampányában, a Temes megyei szervezet 7616 lejes hirdetése, amelynek nagy része a kiélezett temesvári kampányra ment el. A városban ugyanis hivatalosan Dominic Fritzet támogatja az RMDSZ, és a Temesvárért Szövetség listáján szerepel az RMDSZ jelöltje is, de a PNL-PSD szövetség Nicolae Robuval az élen szeretné visszaszerezni a várost.

A román pártok esetében ezzel szemben a Meta hirdetések teljesen kaotikusak. A kampányidőszakban Marcel Ciolacu miniszterelnök posztjaira költöttek a legtöbbet, 206 360 (41,5 ezer eurót) lejt, de azt már szinte lehetetlen összesíteni, hogy mennyit költött összesen a PSD vagy PNL (vagy egyáltalán a központi szervezetük). Vagy például Emil Boc kiadásait, aki a PNL színeiben indul, de egy marketingcég (Hype Vision) foglalkozik a Meta hirdetésekkel, hova kellene számolni. Ebben a tekintetben ezért a WhoTargetsMe arányaira kell hagyatkoznunk (ahogy egyébként a Politico is tette).

Az ő számaik szerint május hónapban a PSD költötte a legtöbbet az országban Metás hirdetésekre, összesen 970 ezer lejt, majd az USR következik utánuk 946 ezer lejjel. Ők összesen 215 ezer lejt számoltak az RMDSZ-nek, de azt nem találtuk meg, hogy milyen módszer alapján jutottak erre az összegre. Szerintük, a romániai pártok Metán elköltött hirdetési pénzeinek a 6,2 százaléka köthető az RMDSZ-hez, ami azt jelentené, hogy nagyjából a számarányának megfelelően költött a szövetség.

A java pedig még csak most jön

A pártok az utolsó napokban még óriás erőforrásokat fordítanak kampányra. Csak egy példát mondok, élesítés előtt megnéztem, hogy az utóbbi egy napban, tehát a cikkhez való információgyűjtés megkezdése és az élesítés között még mennyit kampányoltak el a Google-en online hirdetésekre: a központi PSD 30 ezer eurót hirdetett el, a központi PNL 11 ezret, míg a központi USR 8 ezer eurót. Az AUR hivatalosan 3 ezer euróval tolta meg a kampányát, míg az RMDSZ a Brand Care Marketing Agency-n keresztül valamivel több mint 2 ezer eurót költött mozgósításra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!