A Fidesz minden európai pártot megelőzve költi a pénzt online politikai hirdetésekre

2024. június 3. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai parlamenti választásokra készülő pártok közül az összes tagállamot tekintve a Fidesz-KDNP költötte el a legtöbb pénzt online politikai kampányokra az előző hónapban, írja a Telex a Politico összesítése alapján. Több román párt is bekerült a topba.

A kampányhajrára fordulva egyáltalán nem meglepő, hogy a pártok öntik a pénzt az online hirdetésekbe, de a Fidesznek sikerült mindenkit leköröznie, legalábbis a Google platformjait és a Meta-család felületeit (Facebook, Instagram) tekintve. Ezeket az európaiak több mint fele használja, a nagy célközönségben könnyen szavazatokra lehet váltani a hirdetéseket.

Magyarország kicsi és az Európai Uniót tekintve a Fidesz sem óriási párt, az online hirdetések világában mégis a szupernehézsúlyba tartozik, messze a legtöbb pénzt tolta bele az elmúlt hetekben a kampányaiba. A Google és a Meta nyilvánosan elérhető adatait elemezve a Politico szerint a Fidesz és Orbán Viktor politika reklámvásárlásai együttesen meghaladták egész Spanyolország teljes hasonló költéseit.

A Fidesz április 30. és május 29. között 230 ezer eurót költött el a Google platformjain, de ebben nincs benne Orbán, a propagandasajtó vagy az olyan szatellitszervezetek költése, mint a Megafon. A Telex korábbi cikke szerint a Megafon a Metán már kétmilliárd forintot (5,1 millió eurót) égetett el.

A lista második helyezettje, a görög Néa Dimokratía nevű párt, ami csak 111 ezer eurót költött el, majd a német Alternatíva Németországért (AfD) következik 110 ezer euróval.

A romániai pártoknak sem fogták vissza magukat, a rangsorban a Szociáldemokrata Párt (PSD) a negyedik, 105 ezer euróval, és Nemzeti Liberális Párt (PSD) az ötödik 98,7 ezer euróval. A lista hetedik helyére pedig az USR került 90 ezer euróval.

A Meta felületein az országokat hasonlította össze a Politico, Magyarország itt hatalmas előnnyel vezet, 636 596 eurót fizetett ki a legtöbbet költő politikai párt/pártcsoport. A második, Belgium 281 714 euróval még a kanyarban sincs hozzájuk képest. Románia ebben az esetbe is a lista elején van, 154 647 euróval a negyedik a rangsorban.

A Politico megjegyzi, a költések nagyságát több tényező befolyásolja, jellemzően azokban az országokban tolnak több pénzt az online felületekre, ahol a pártok nagyobb állami támogatást kapnak, ide sorolható Románia és Lengyelország is, miközben Franciaországban és Portugáliában a szigorúbb finanszírozási szabályok is korlátozzák az összegeket.

Romániában a legtöbbet költő párt április 27. és május 26. között a Meta- és Google-hirdetésekre összesen 250 ezer eurót költött el. Megemlítik, hogy ebben az időszakban a Meta platformjain egyénileg (tehát személyként)

Marcel Ciolacu miniszterelnök költötte el a legtöbb pénzt, de azt is hozzáteszik, hogy „a június 6-9-i EP-választást alig említette fizetett üzeneteiben”, ehelyett a gazdasági növekedés fellendítésére tett kísérleteiket hirdette inkább.

A cikkben azt is megjegyzik, hogy egyes politikai pártok, például a Fidesz, üzeneteinek a célba juttatásához a civilszervezetek és média is sokat költ. Például Magyarországon a kormánypárti sajtókonglomerátum, a Mediaworks 219 hirdetést vásárolt, a legtöbbjük Magyar Péterre lőtt, de azt a hamis információt is ezek a lapok terjesztették, hogy Manfred Weber katonai sorkötelezettséget akar bevezetni. Ha a Mediaworks pártként létezne, akkor közvetlenül a Fidesz után jönne a Google-on elköltött 117 ezer euróval.

Az ilyen segéderők használata a politikai kampányokban nem feltétlenül magyar sajátosság, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is egy tanácsadó cég mögé bújva hirdetett el a Google-on 70 ezer eurót. Csak azután vette a nevére a hirdetést, miután a Politico leleplezte.

Az AUR pedig DGI MULTIMEDIA DESIGN SRL. neve alatt hirdetett el 30 ezer eurót a Google-on.

Az európai pártcsaládokat tekintve az Európai Néppárt a legnagyobb hirdető, utánuk következnek a Zöldek, majd Szociáldemokraták. Náluk külön kiemeli a Politico, hogy két DK-s képviselő, Dobrev Klára és Molnár Csaba, valamint a PSD-s Marcel Ciolacu költései masszívak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!