Hirtelen megnőtt a depresszióval diagnosztizált rendőrök száma, akik nyugdíjba vonultak

2024. június 5. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

A belügyminisztérium korrupcióellenes igazgatósága és a DNA a rendőrök, csendőrök és tűzoltók orvosi nyugdíjazásával kapcsolatos dokumentumokat foglalt le – közölte a G4Media hivatalos forrásokra hivatkozva, miután észrevették, hogy egyre több rendőr vonul nyugdíjba depresszióra hivatkozva.

Az egyik legkirívóbb eset egy 25 éves rendőré, aki nemrég ment nyugdíjba, miután 2023-ban kábítószer hatása alatti vezetés miatt kapták el. Mindössze öt év szolgálat után, pszichológiai problémákra hivatkozva vonult nyugdíjba.

A belügyminisztérium korrupcióellenes igazgatósága hivatalból indított vizsgálatot, és a DNA ügyészeinek irányításával nyomoznak a rendvédelmi szervek orvosi okok miatti nyugdíjazásával kapcsolatban. Az ügyészek gyanítják, hogy jogellenesen állították ki azokat az orvosi dokumentumokat, amelyek szükségesek az alkalmatlansági minősítés megszerzéséhez, különösen a rendőrségnél, ahol az ilyen esetek száma jelentősen és folyamatosan nő.

A betegség miatt nyugdíjazottak többségét depresszióval vagy társult betegségekkel diagnosztizálták. Az egész ügy a korrupcióellenes igazgatóság hivatalos bejelentéséből indult, amely a depressziós diagnózissal rendelkező rendőrök nyugdíjazásának növekedését vizsgálja.

Egyébként minden rendőr nyugdíjba mehet még 50 éves kora előtt, de csak kevesen kapnak „speciális nyugdíjat”, azaz annál többet, mint amennyi az után jár, amennyit a közösbe befizettek. A Transtelexen korábban már írtunk arról, hogy mennyi az átlagos rendőri nyugdíj. Például egy rendőr, aki eléri a legmagasabb altiszti rangot, és 30 év szolgálati idő után vonul nyugdíjba, körülbelül 4 000 lejes nyugdíjat kap.

Összehasonlításképpen, a román altiszti iskola friss diplomásainak a fizetése 3000 lej, plusz különböző pótlékok – éjszakai pótlék, élelmiszerpótlék stb. –, így elérheti a nettó 3500-3800 lejt. A romániai nettó átlagfizetés jelenleg nettó 4.300 lej.

A magasabb beosztású tiszteknek a nyugdíja viszont, különösen azoké, akik az Országos Rendőrfőfelügyelőségénél töltöttek be vezető beosztást, meghaladja a 10 000 lejt, azaz a 2000 eurót.

A román nyugdíjtörvény tartalmaz néhány olyan kitételt, amelyek a munkával összefüggő sérülésekre és betegségekre vonatkoznak, de az nem teljesen egyértelmű, hogy a depresszió esetében automatikusan magasabb nyugdíjat biztosítana. Az általános szabályozás szerint a munkavállalók, akik különleges munkakörülmények között dolgoznak, külön hozzájárulást kapnak a nyugdíjalaphoz, amelyet a munkáltató fizet. Ez vonatkozik azokra is, akik különleges munkakörülmények között, például magas stressz-szintű munkakörökben dolgoznak.

A román jogszabályok szerint, ha egy munkavállaló munkaképtelenné válik egy munkával összefüggő betegség vagy sérülés miatt, akkor jogosult lehet magasabb nyugdíjra vagy kompenzációra, de ennek konkrét részletei és alkalmazási módjai az egyes esetek körülményeitől függnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!