1,5 milliárd euró idén a rendőrök nyugdíja, ez eléri az aktív dolgozók bérköltségének a felét

2024. január 19. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

1,5 milliárd eurót fizet ki 2024-ben a belügyminisztérium (MAI) nyugdíjakra, írja a pénzügyminisztérium honlapján található nyilvános dokumentumok alapján a zf.ro.

A nyugdíjak a tárca teljes költségvetésének mintegy 28%-át teszik ki, ami 29 milliárd lej (5,8 milliárd euró). Ebből az alkalmazottak fizetése 16 milliárd lejt, azaz mintegy 3 milliárd eurót tesz ki, ami azt jelenti, hogy a minisztérium felannyit költ a speciális nyugdíjakra, mint amennyit a szolgálatban lévő rendőrök fizetésére.

De mennyi az átlagos rendőri nyugdíj?

Attól függ. Minden rendőr nyugdíjba mehet még 50 éves kora előtt, de csak kevesen kapnak „speciális nyugdíjat”, azaz annál többet, mint amennyi az után jár, amennyit a közösbe befizettek. Például egy rendőr, aki eléri a legmagasabb altiszti rangot, és 30 év szolgálati idő után vonul nyugdíjba, körülbelül 4 000 lejes nyugdíjat kap.

Összehasonlításképpen, a román altiszti iskola friss diplomásainak a fizetése 3000 lej, plusz különböző pótlékok – éjszakai pótlék, élelmiszerpótlék stb. –, így elérheti a nettó 3500-3800 lejt. A romániai nettó átlagfizetés jelenleg nettó 4.300 lej.

A magasabb beosztású tiszteknek a nyugdíja viszont, különösen azoké, akik az Országos Rendőrfőfelügyelőségénél töltöttek be vezető beosztást, meghaladja a 10 000 lejt, azaz a 2000 eurót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!